Закуска на върха

12/04/2014 08:13

Промените в  начина на живот на съвременния консуматор доведоха до драстични промени и в неговия начин на хранене.  От традиционните три хранителни момента в  денонощието– закуска, обяд и вечеря – днес той все по-често пропуска или заменя някой за сметка на по-чести, малки закуски, приемани в движение.  Това породи нови тенденции в хранителната промишленост като бума на снакс индустрията, появата на барчетата или иновациите по отношение на опаковката (еднократни дози, удобство).

Днес обаче ще говорим за един друг феномен: сутрешната закуска. Оказва се, че ако трябва да избереш едно направление за развитие на своето меню или продуктова гама, именно закуската би била твоята печеливша карта. Ето защо:

В унисон с поговорката „Закуската изяж сам...“, в последните десетилетия множество изследвания* доказаха, че тя е наистина е ключов момент в здравословното хранене, особено ако дава превес на полезните храни и напитки. Дали е така или не, не се наемаме да доказваме, но със сигурност идеалната закуска на съвременния активен човек съдържа един или няколко от следните елементи:

  1. Удобство (бързина, възможност за консумация в движение)
  2. Здравословна (с повече протеин и енергия)
  3. Вкусна (без компромис във вкуса)

 

По данни на Mintel, категорията на храните за закуска ще се увеличи в САЩ с 26% за периода 2012-2017 г. NDP Crest пък съобщава, че макар броя на британците, които са обядвали или вечеряли навън да е спаднал през 2012 г., те са изяли с 8.6% повече закуски извън дома, което се равнява на 1.4 млрд. паунда.  Най-сериозно повишение на продажбата на закуски има в заведенията за бързо хранене, включително кафе-веригите (10.5%), но и традиционите ресторанти с пълно обслужване са отбелязали 7.4% увеличение на утринния трафик.

 

Че закуската извън дома е във възход, съдим и по следните факти:

  1. При заведенията, миналия месец  в САЩ настана истинска война за потебители. На 27 март Taco Bell пусна национално меню за закуска. По-рано същия месец, Burger King обяви плановете си да се концентрира върху разработването на по-богат избор за началните часове на деня. Дори лидерът в сегмента – McDonald’s -  опита да разшири влиянието си в закуската със сериозен фокус върху кафето и идеи да продължи предлагането след 10.30 часа. Пет години след американския дебют на стратегията и менюто Mc Café (о, да – докато Mc Café   е в Австралия от 1993 г, в САЩ концепцията съществува едва от 2009-та), веригата  опитва да прилича все повече на Starbucks. Нещо повече, в стратегията си за периода 2012-2016 г. от Златните арки слагат приоритет на „визитите, привлечени от кафето“.  Няма как: все по-малко хора успяват да закусят вкъщи и разчитат да свършат това по пътя към офиса или на бюрото.

  2. След успеха на Belvita, в сегмента на зърнените закуски започна размърдване – нещо, което не се беше случвало отдавна.  Да припомним накратко началото: през 2010 г. Mondelez (тогава Kraft) пусна на пазара във Великобритания бисквитите Belvita. Само през 2012 г. продажбите на марката се увеличиха с 44 млн. паунда спрямо 2011 г. (ръст от 70%)– феноменален успех на фона на тоталната липса на навик у британците да ядат бисквити за закуска (нещо, на което ние в Континентална Европа се наслаждаваме отдавна). Сега най-интересното: Kraft успя да отвори този пазар (или по-скоро – рана) в сърцето на традиционните производители на зърнени закуски защото предложи нещо, което те не успяха: удобен за консумация, хранителен и вкусен продукт, който дава енергия, но има и здравословен имидж. И понеже Kraft си ги бива в маркетинга, успяха да направят най-най-важното: да обяснят на потребителя ползата и иновацията  по прост и разбираем начин (затвори сега очи и се опитай да си спомниш графиката за бавното освобождаване на енергията – няма начин да не се сетиш, дори да си видял рекламата веднъж). Бинго! Какво правеха през това време установените производители на зърнени закуски? Познатото старо: големи кутии от насипни храни, които искат маса, мляко, паница и лъжица и просто не ти дават никакъв жокер как да ги изядеш в движение. 

Днес, за радост на млади и стари, традиционните играчи на пазара на зърнени закуски са доста по-амбицирани да постигнат поне част от успеха на Belvita. Как? На този въпрос ще отговорим само в броя на нашия бюлетин, който ще излезе на 24.04.2014. За да разбереш, стани абонат още сега, използвайки формата по-долу.

 

*Ето част от заглавията на проучванията, излезли само в последната година:

„Проспективно проучване на консумацията на закуска и инцидентните сърдечно-съдови болести в група мъже- професионалисти в здравеопазването на САЩ“ - повече тук 

„Лошите навици при закуската по време на съзряването водят до  метаболитен синдром в зряла възраст“ - тук

„Силен ефект на базираната на колбас и яйца закуска върху ситостта на жени в пременопауза“

„Комбинацията от ежедневна консумация на закуска с оптималния избор на храни в нея е важно послание за общественото здраве“ - тук

 

Повече по темата сме писали тук.