Захарните квоти остават до 2020-та

14/03/2013 08:07

Захарните квоти в Европейския съюз се запазват до 2020 г, след като вчера Европейският парламент ги подкрепи по време на гласуването на реформи в Общата селскостопанска политика.

През 2010 г. европейската производствена квота за цвеклова захар беше фиксирана на 13.3 млн. тона годишно. През последната година производствени и потребителски асоциации като CAOBISCO и CIUS лобираха в Европейския парламент режимът да отпадне през 2015 г., тъй като според тях той води до недостиг на количества, повишени цени, загуба на работни места и фалити на предприятия от сектора на шоколадовите и захарни изделия. Припомняме, че в резултат на паралелното поскъпване на растителните масла, какаовите прахове и захарта в периода 2010-2011 г., множество производители от бранша изпаднаха в трайна неплатежоспособност и дори банкрут.

Единствената, макар и крайно недостатъчна според мнозинството производители, мярка, която ЕС предприе откакто започнаха атаките срещу квотната система, е да отпуска допълнителни количества захар на пазара. През декември м.г. тази "специална" мярка се изрази в 1.2 млн. тона повече захар, освободени на вътрешния европейски пазар.

За момента подобни действия не задоволяват сладкарския сектор в Европа, който е принуден да работи със суровина по цени над международните. Нещо повече, цените на алтернативните подсладители като глюкоза, фруктозо-глюкозен сироп и др. се определят на базата на цените на захарта. Това прави перспективата пред сладкия бранш твърде горчива - поне до 2020 г.