За една златна възможност в сладоледа, която не искаш да пропуснеш - I част

05/06/2014 08:21

Понякога в бизнеса се появяват възможности, над които сякаш Вселената е изсипала своята благодат. Днес ще говорим за една от тях.

В последните три години писахме по различен повод за феноменалния успех на гръцкото (цедено) кисело мляко в САЩ. То преобърна изцяло категорията на млеката там, след което се устреми към нови успехи на пазарите на Канада, Великобритания, Германия и други страни. 

Зад успеха на продукта прозираше влиянието на две трайни тенденции сред потребителите. От една страна, тръсенето на високопротеинови храни в света расте. От друга, расте и търсенето на здравословни храни и напитки, които обаче не правят компромис с удоволствието при консумация.

Ако пренесем всичко това в категорията на замразените десерти,  на хоризонта тази година се очартава нов шампион: замразеното гръцко кисело мляко.

 

За гръцката тенденция

Гръцкото кисело мляко, познато още и като цедено, или гръцки тип кисело мляко (последното – заради законовите регулации на определени държави), днес представлява 35% от пазара на кисели млека в САЩ, докато само преди 5 години делът му беше 1%. В Европа, тенденцията стана по-явна през 2012 г., когато се забеляза рязко покачване на броя на новите продукти, лансирани като „гръцки тип кисело мляко“:

 

 

Тенденцията можем да обясним с уникалното съчетание на позитиви в гръцкия тип кисело мляко. От една страна, киселото мляко се приема като здравословен продукт само по себе си. Гръцкото кисело мляко освен това има и  високо протеиново съдържание (по-високо в сравнение с традиционните кисели млека). Това не само се възприема като здравословна полза, но допринася и за богата, кремообразна консистенция, която гарантира изключително удоволствие по време на консумация.

 

За замразените кисели млека

Замразеното кисело мляко ще оказва сериозно влияние върху европейския пазар в следващите години, тъй като през 2012 г. и особено през 2013 г. се забеляза рекордно покачване на броя на новите продукти, позиционирани като „замразено кисело мляко“:


 

Лидер в броя на новите разработки в сферата на замразените кисели мляка е Германия, където през 2013 г. една трета от новите продукти в категорията на замразените десерти са лансирани като „замразено кисело мляко“. Следват Франция и Гърция с 14%.

 

За протеиновия бум

Традиционно, високо протеиновите храни  и напитки се радваха на вниманието на една нишова категория потребители – тази на атлетите, активно спортуващите и най-вече на почитателите на фитнеса и боди-билдинга. Години наред, протеиновите шейкове и барчета бяха считани за идеалния продукт за нарастване на мускулната маса и възстановяване след тренировка. След това, броят на потенциалните клиенти се увеличи значително отвъд кръга на спортуващите. Високо протеиновите храни се превърнаха от ингредиент за трупане на маса в желана съставка на всяка здравословна диета. В резултат, броят на новите продукти с протеинова декларация се удвои в рамките на периода 2008-2012 г.

Данните сочат, че една пета от европейците днес се опитват да включат повече протеин в диетата си, като пика е във възрастовата група на 16-24 годишните. 42% от мъжете признават, че избират високо протеинова диета над ниско протеиновата.

 

Протеин + вкус+ здравословен имидж = успех

До тук говорихме за траен и сериозен ръст в потреблението на три фронта: при гръцкия тип кисело мляко, при замразените кисели млека и при високопротеиновите храни. Ако съберем трите тенденции в една, получаваме златна възможност, която според анализаторите ще претърпи драстичен ръст в следващите години: замразеното кисело мляко "гръцки тип" . Шансове за допълнителни продажби има при продуктите с намалено съдържание на захари, с което техният здравословния имидж ще се затвърди. 

 

Ако тази толкова здравословна и вкусна тема те вълнува, остани с нас защото:

 

В част II ще огледаме процеса на производство на замразено гръцко кисело мляко, някои от трудностите, с които той е съпътстван и начините те да бъдат преодоляни. Много полезно, ако смяташ да изпревариш конкурентите си!

Нашият бюлетин ще бъде изцяло на вълната на замразеното гръцко кисело мляко през юни. Ще има много снимки на готови продукти и линкове към страниците на производителите, за да се вдъхновиш максимално и да пуснеш някакви проби още в края на този сезон. За това не се чуди, а стани наш абонат точно сега (цък) - друг начин да видиш толкова много идеи на едно място няма. Плюс това е безплатно и ти носи подарък!

 Разгледай другите ни материали по темата за гръцкото кисело мляко, след което го опитай на всяка цена...най-добре някъде на юг от Кулата: 

 

Част втора на статията тук.