What's hot: топ тенденциите на годината при функционалните храни

26/02/2014 08:56

Някои от тях, като високопротеиновите и енергийните храни и напитки, са вече утвърдени сегменти в индустрията. Други, като демонизирането на захарта, са все още бебчета...

Кои ще бъдат най-горещите тенденции при функционалните храни и напитки тази година - без колебание заемаме инфографиката по-долу от нашия гуру Julian Mellentin. В нея, терометърът показва колко често се е появявала тенденцията през последните години, а топ направленията в развитието на индустрията за 2014-та са:

1. "Присъщо натурален": посланието, че съответната храна или напитка има присъщ здравословен ефект, е най-силният и убедителен аргумент. Ето защо това е водещата тенденция, с една особеност - декларацията "натурален" трябва да се използва изключително внимателно (справка тук).

2. Мляко 2.0: след първите опити преди 20 години да се позиционират млечните продукти като алтернатива на суплементите, чрез добавката на пробиотици, омега-3, CLA, глюкозамин и др., днес те залагат на по-различен имидж. Акцентът пада върху техния натурален характер, присъщите им ползи (например, протеините), удобните за консумация формати и др.

3. Протеинът отвъд повратната точка: той се превърна в масова тенденция в САЩ през 2012 г., а от миналата превзе и света. Високопротеиновите храни и напитки не са нов феномен, но днес те излизат от тясната ниша на специализирания спортен пазар и се превръщат в масов продукт за здравословна и пълноценна диета.

4. Енергия, която не може да се спре: енергийните напитки са тенденция с 50-годишна история и ключовата полза при тях е толкова мощна, че това е един от малкото сегменти, при които натуралната тенденция се оказва безсилна. 

5. Доброто за теглото: днес никой не говори за управление на килограмите, както и за бързи резултати. Потребителите все по-често осъзнават, че контролът на теглото е дългосрочна стратегия, а малките предприемачи успяват по-успешно да разберат и уловят техните настроения. Докато стратегиите на глобални компании като Nestle и Unilever се провалят, малките и гъвкави играчи процъфтяват. Технологиите също помагат за тотална промяна в старите бизнес модели.

6. Всичко е снакс: днес малките закуски са навсякъде - те промениха формата на абсолютно всички сегменти и доведоха до сливане на категрии. Някои модерни закуски се пият, а напитките заместват основното хранене - те са навсякъде и по всяко време, и дават неограничени възможности за креативост и иновации.

7. Бавната енергия - нови хоризонти: тоталния успех на Belvita отприщи нова категория на енергийни храни и напитки - такива, които предлагат бавно освобождаване на енергията. Макар да са все още нишови продукти, новите разработки се множат с огромна скорост, а правилната селекция от суровини е ключът към успеха.

8. Демонизиране на захарта: въпросът за редукцията на добавената в храните и напитките захар не е нов, но никога тя не е била атакувана толкова ожесточено. След като демонът на наситените мазнини започна да се изпарява, медиите си потърсиха нова жертва, и захарта се оказа подходяща за целта. Едно е сигурно: тази теденция изисква проактивност, защото дори инвеститорите започват да се притесняват.

9. Разрешение за удоволствие: това се оказва една от най- печелившите стратегии напоследък. Ако откриеш една добра причина хората да се насладят на твоя продукт, успехът ти е в кърпа вързан. Антиоксидантите в червеното вино и натуралния шоколад са само два от примерите.

10. Продукти "без": това е една от водещите тенднции при потребителите. Към днешна дата безглутеновите храни са най-съществената категория, а с времето опитът позволи на пазара да излизат все по-приемливи като текстура и вкус продукти. Определено тенденция, която ще се превърне в масова.

11. Храните за възрастни: една тененция, което се базира на науката и дава възможности преди всичко на малките компании. Днес продажбите са във възход, а добрата новина е, че това ще продължи в следващите 30 години, и то не само в западния свят. Много азиатски държави също очакват сериозен ръст на възрастното население през следващите десетилетия.

12. Храненето на децата: в тази тенденция ключови са натуралният характер на продукта, съчетанието на удоволствие и здравословна полза, удобният формат и - не на последно място - комуникацията, особено в дигиталните медии.