Все по-често опасни вещества се маскират като хранителни добавки

30/08/2012 10:32

През последните седмици зачестиха новините за опасни вещества, циркулиращи из пазарите на Северна Америка и Европа, маскирани като хранителни добавки.

Макар да се знае, че консервативна Европа е много по-стриктна в контрола върху храните и суплементите, и на Стария континент става все по-трудно здравните власти да обхванат морето от нови продукти. Един от тях обаче - маскираният като екстракт от здравец 1,3-диметиламиламин (DMAA), известен още и като метилхексанамин (MHA) - беше повсеместно разобличен.

Преди дни стана ясно, че във Великобритания сагата с DMAA е към края си, след като здравните власти спечелиха делото срещу една от най-популярните марки, под която се дистрибутира стимуланта - Jack3d на USP Labs. Макар веществото отдавна да е в черния списък на Световната анти-допингова агенция WADA, то се продаваше (поне до скоро) спокойно във всеки квартален фитнес и се радваше на завидна популярност като мощен енергиен стимулант преди тренировка.

Преди няколко месеца Регулативната агенция по лекарствата и здравните продукти на Великобритания MHRA изпрати предупредителни писма към осем дистрибутори на спортни добавки, които съдържат DMAA, с искането продуктите да бъдат изтеглени от пазара. Неназован онлайн дистрибутор заведе дело срещу решението на Агенцията... и го загуби. От MHRA изразиха задоволство, че нелегалният статут на DMAA е бил потвърден от друга инстанция и предупредиха отново, че веществото стеснява артериите, ускорява пулса, предизвиква задъхване, но и може да предизвика сърдечен удар, мозъчен кръвоизлив, психично разстройство и дори смърт. В светлината на наскоро проведените Олимпийски игри, MAHA напомни, че в последните две години DMAA е причина за 137 случая на заловени с допинг елитни спортисти - много повече от всяко друго вещество в списъка с 240 забранени вещества на WADA.  

През този месец DMAA загуби битката и на други два фронта. В Германия здравните власти обявиха, че статутът на веществото е пълен с бели петна и че е необходима проверка дали продуктите, които го съдържат, следва да се продават като храни. В Малта, здравният инспекторат излезе със становище, че DMAA е свързан с амфетамините стимулант, за който не е определено безопасно ниво на прием, както и че употребата му, особено съвместно с кофеин, представлява сериозен риск за здравето.

Отвъд океана, Администрацията по храните и лекарствата също беше заета с предупреждения относно опасни хранителни добавки. Тя издаде предупредителни писма срещу два продукта на мексиканската компания Rigger - Reumofan и Reumofan Plus. Разпространяваните като хранителни добавки срещу болка и състояния като артрит, мускулна треска, остеопороза, рак на костите и др., продукти от серията, съдържали и опасни вещества, необявени на етикетите. Тестове, поведени от FDA, открили кортикостероида дексаметазон, противовъзпалителното лекарство диклофенак натрий и мускулния релаксант метокарбамол в Reumofan Plus. Веществата могат да доведат до сърдечен и мозъчен удар и фатални гастро-чревни заболявания.

Дни по-късно, Агенцията издаде нови разпоредби срещу хранителни добавки, които подвеждат потребителите с обещанието, че лекуват, третират или предпазват от различни заболявания. Писмата са отправени към фирмите Healing Ways, Dragon Herbs, HSAC Enterprises и Alfa Vitamins Laboratories. Сред твърденията на тези фирми срещаме и такива, че "смлените черупки убиват паразити, бактерии и вируси", "котешкият нокът и жълтият кантарион третират HIV и депресия", "гинко билоба лекува астма, болести на бъбреците и сърцето" и др. Макар тези твърдения да са по-малко опасни от влагането на недекларирани субстанции в суплементите, те на практика обещават несъществуващи здравословни ползи.

Изводът за потребителите е един: внимавайте какво купувате!