Внимание към цените на маслата тази седмица!

24/09/2012 14:28

Палмовото масло е твърде подценено спрямо соевото, като свръхзапасите в основните страни-производителки и слабата световна икономика могат да доведат до още по-ниски нива до края на годината.

Към момента премията от 250 долара/ тон спрямо соевото масло прави покупката на палмово масло твърде изгодна. И Индонезия, и Малайзия имат свръхзапаси от суровина в резултат на слабата икономика в основни потребителски пазари като Китай и Европейския съюз. Това подтискаше цената на палмовата суровина в последните седмици и в петък, 22.09.2012 г. водещите фючърсни контракти на борсата в Куала Лумпур удариха 11-месечен минимум от 2755 MYR/ тон. Спрямо нивата от март т.г., цените в момента са с 20% по-ниски.

Ситуацията на стоковия пазар накара много анализатори да направят своите коментари и прогнози.

Реколтата от соя, и особено от слънчоглед, е ограничена, ето защо наличностите най-вероятно ще бъдат недостатъчни и ще бъдат изтъргувани на доста високи цени. Ако в Южна Америка се появят симптоми за проблеми с добивите, щатските цени на соята ще възобновят рекордните си нива от началото на месеца и като нищо ще достигнат 19 и дори 20 долара/ бушел. В същото време слънчогледовата реколта тази година е окаяна. За сезон 2012/2013, който стартира на 01.10.2012 г. производството на слънчогледово олио в света ще спадне с 1.2 млн. тона и това ще осигури премия на цената му над тази на основния конкурент - соевото масло.

Според някои коментатори на ситуацията, в момента палмовото масло е в такава степен подценено спрямо алтернативите, че е невъзможно да поевтинее още в следващите месеци. Атрактивната цена днес със сигурно ще предизвика по-големи покупки от страна на инвеститорите и това ще преобърне ценовия тренд. А и да не забравяме, че дори и в слабата Еврозона предстои традиционно силния коледен сезон, който вещае най-голямото потребление на храни и напитки за годината.

Другият лагер на анализаторите напомня, че Индонезия и Малайзия имат свръхзапаси от суровина, а световната икономика е слаба. Нещо повече, производството на палмова суровина ще продължи да нараства не само тази, но и следващата година, което означава още по-големи наличности. Още тази семица някои прогнозират, че фючърсите на суровото палмово масло ще се сринат дори под 2700 MYR/ тон, а известният анализатор Dorab Mistry дори предсказа цени от 2600 МYR в края на годината, ако производството продължава да изпреварва потреблението толкова драстично.

Която и от двете версии да надделее, можем да препоръчаме на нашите читатели едно: следете цените през текущата седмица и при нива под 2700 MYR купувайте! Такива цени отдавна не сме виждали, а доставките ще дойдат тъкмо навреме за последните производствени дни на коледните партиди с лакомства.