В бизнеса с аромати замирисва все повече на пари

08/05/2018 15:48

Вчера информационните агенции ни поздравиха с новината за мащабна сделка в бизнеса с аромати, доминиран от години от гигантите Givaudan, Firmenich, IFF и Symrise.

За сумата от 7.1 млрд. долара в брой и акции IFF придоби израелската Frutarom, а слуховете около сделката споменаваха като пряк конкурент в наддаването немската Symrise. С тази сделка IFF избутва Firmenich на трета позиция в челната класация и слага край на агресивния растеж на Frutarom, която в рамките на петилетка придоби множество компании (само през 2017 г. техният брой е 12). Под шапката на Frutarom попаднаха играчи като Wiberg, Taura Natural Ingredients, Vitiva, Redbrook Ingredients, руската PTI и др., а като резултат цената на акциите й се повиши с 80%.

Покупката идва буквално седмици след друга, не толкова мащабна, но прелюбопитна сделка. През март Givaudan оповести, че закупува 40.6% от френската Naturex, един от световните лидери в областта на натуралните екстракти, и изрази намерение да придобие в близко бъдеще остатъка от акциите на компанията, с което общата стойност на сделката ще достигне 1.61 млрд. долара (1.3 млрд. евро).

 

Rewind

Старт в наддаването на ароматните гиганти за производители на натурални ингредиенти даде може би през 2014 г. Symrise, която придоби друг френски флагман, Diana Group, за сумата от 1.3 млрд. евро. Diana е позната най-вече със своите плодови, зеленчукови, месни и рибни концентрати и прахове - суровини с нарастващо търсене във времена, когато потребителите обръщат все повече внимание на състава и чистотата на храната си. 

Naturex, от своя страна, не е първото придобиване на Givaudan в сферата на натуралните екстракти. Компанията има стратегия до 2020 г. да заздрави своето предлагане на натурални аромати и покупката на Activ International през 2017 г. беше също част от избрания път.

Самите Frutarom, сред разнопосочния микс от придобивания, които им осигуряваха стабилен ръст над органичния, имаха няколко цели именно в тази насока: Vitiva (водещия производител на екстракти от розмарин в Европа), Nutrafur и Rene Laurent (производители на растителни екстракти), Taura (концентрирани плодови продукти), IBR (биологично активни суровини за храни и козметика) и т.н. 

Дори с невъоръжено око тенденцията е очевидна - пазарът се променя, изискванията за повече натурални съставки растат, имиджът на ботаническите екстракти влияе положително върху формулите, в които се включват, независимо дали става въпрос за храни, напитки, хранителни добавки или козметика. Ръстът в този сегмент е не само стабилен и с добри перспективи, но и надвишава значително възможностите за растеж в един наситен, зрял пазар като този на премиум ароматите. Да, защото с покупката на Frutarom, IFF призна, че в производството на аромати компаниите, ориентирани в средния ценови сегмент, растат много по-oтчетливо от лидерите, чиито маржове се контролират от конгломерати като Unilever, Mondelez, Kraft Heinz и др.

 

Fast Forward

Какво следва оттук нататък? Нови придобивания, най-вероятно. Интересът към по-здравословно хранене, по-натурални суровини и по-чист етикет ще определя сериозния ръст на производителите в тази област и занапред, както и интереса на големците от по-стагниращите сфери към тях.

За IFF ще бъде интересно да проследим как ще интегрира толкова разнообразни производства в своето портфолио и дали в дългосрочен план няма да се окаже, че това е една силно надценена сделка. 

Към днешна дата знаем само, че покупката на Frutarom е втората по мащаб сделка в историята на Израел след 15-те милиарда долара, които Intel плати за Mobileye през 2017 г.