Учени намериха връзката между мазните храни и рака на дебелото черво

10/03/2012 07:28

Западната диета, богата на мазнини, отдавна е заклеймена като един от факторите за рак на дебелото черво, наред с наднорменото тегло и прекомерната консумация на захар. Чак сега обаче, американски учени успяха да открият точния механизъм на това вредно влияние.

Изследването, публикувано в Cancer Prevention Research, се базира на сравнение на тъкани от дебелото черво на здрави хора и здрави тъкани от дебелото черво на болни пациенти.

Изследвайки нормалните тъкани на болните от рак, учените установили, че генетичните превключватели, отговорни за разграждането на въглехидратите, мазнините и амино-киселините, които са в изобилие в западната диета, са "преквалифицирани" да произвеждат високо ниво на инсулин в тъканите. 

Оказва се, че храната е започнала да променя модела на метилиране на гените, свързани с производството на инсулин. Така в тъканите започва да се отделя ненужно високо количество инсулин, който нормално трябва да се секретира само от панкреаса. А раковите клетки се хранят с инсулин, при което туморите растат.

При болните от рак се наблюдава тотална промяна в начина на метаболиране на глюкозата, а сигналните пътища на инсулина работят на съвсем друго ниво, сравнени с тези при здрави хора. Учените предполагат, че първоначално се появяват промените в метаболитните пътища на инсулина. След това, ако възникне някаква мутация и се образува полип, той започва безпроблемно да се храни с излишния инсулин. Учените отбелязват още, че не се знае точния момент, в който започва тази генна модификация, но е факт, че рак на дебелото черво се появява при пациенти над 50 години.

По-подробно с изследването можете да се запознаете тук.