TNO разбива кода на водораслите

11/12/2011 03:25
 

Холандската изследователска група TNO оповести, че е открила нова хомогенизираща технология за "отварянето'' на водорасли с много твърда мембрана. По този начин въглехидратите, протеините и мазнините се отделят ефективно, а хлорофилът липсва напълно в т.нар. рубиско (рибозо-1,5- бифосфат карбоксилаза/оксигеназа).

Новината беше съобщена по време на Международния конгрес по водораслите, който се проведе на 1-2.12.2011 в Берлин и представлява изключителна платформа за създаването на био-рафинерии за ефективен и икономически изгоден добив на ингредиенти за хранителната, фуражната и химическата промишленост. Водораслите, за разлика от повечето растителни видове, имат изключително твърда клетъчна мембрана, която прави невъзможно извличането на вещества от клетката по обичайните технологии. Ето защо до момента те се използват основно за екстрахирането на омега-3 мастни киселини.

Групата предвижда в скоро време индустриални тестове с крайни потребители на протеини, въглехидрати и мазнини/ мастни киселини. Целта на програмата е да се формулират поне по 2-3 крайни практически приложения на протеини, въглехидрати и мазнини от водорасли в хранителната, фуражната и химическата промишленост. В края на тестовия период изследователите трябва да постигнат индустриално приложими като количество и качество деривати от морската култура.