Спекулативни покупки подкрепиха цената на палмовото масло

31/01/2013 07:55

Фючърсите за сурово палмово масло на Bursa Malaysia Derivatives за втори ден вчера приключиха търговията с поскъпване.

Дилърите смятат, че постигнатите ценови нива - най-високите от началото на годината - се дължат на външни фактори. Сред тях изпъква оповестеното в понеделник решение на Индонезия да увеличи експортната си такса от 7.5% на 9% от февруари, докато Малайзия засега запазва нулевите равнища. С това правителството на най-големия производител на палмово масло в света цели подкрепа на рафинериите за сметка на фабриките с последваща преработка, напук на искането на GAPKI, местната асоциация на производителите, която настоява за нулеви експортни такси в отговор на малайзийските.

Друг фактор, който подклажда по-високите цени, са данните за суша, която атакува насажденията на соя.

Цените за спот сделки за февруари достигнаха 2445 рингита/ тон, мартенските контракти поскъпнаха до 2480 рингита/ тон, а априлските и майските надхвърлиха границата от 2500 рингита.

Днес е краят на месеца и се очакват традиционните данни за износа на сурвейорите, които допълнително ще осветят ситуацията с наличностите и продажбите на Малайзия през януари. Това несъмнено ще е ключовият ценови фактор до края на текущата седмица.