SODA-LO е иновация на годината на изложението във Франкфурт

15/11/2012 10:31

SODA-LO, революционните микросфери за редукция на солта на Tate&Lyle, спечелиха наградата в категория "Иновация за здравето на сърцето и кръвообращението" и голямата награда "Иновация на годината" на изложението HiE/Ni/NuW, което се провежда във Франкфурт и днес, 15.11.2012 г.

Както вече писахме, микросферите са произведени от сол, така че могат да се декларират върху опаковката като такава. Патентованата технология за производството им превръща стандартните солни кристали в свободно-течащи, кухи микросфери, чиито малък размер се разпределя изключително равномерно в крайното изделие. Така усещането за соленост остава непроменено, дори и при 25-50% по-ниска дозировка. А факта, че са произведени от сол, допринася за запазване на автентичния вкус на изделията. 

SODA-LO е продукт, насочен предимно към производителите на хляб, печива, снаксове. Той дава едно изключително удобно решение на един основен здравословен проблем на днешния потребител - прекомерната консумация на сол. Множество изследвания показват, че количеството на ежедневно консумираната сол в развитите общества често е двойно на препоръчителната норма на Световната Здравна Организация, а това е рисков фактор за високото кръвно налягане и редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ние, от "Новините за храните", опитахме на щанда на Tate&Lyle мостра от пържен фъстък с 25% редукция на солта и можем да потвърдим - разлика във вкуса спрямо стандарта няма.