Следващият хит в спортните напитки се казва...доматен сок

11/05/2012 10:42

 Според актуално проучване, публикувано в Nutrition Journal, доматеният сок може да намали значително окислителния стрес в следствие на интензивни физически натоварвания.

Предизвиканият от свободните радикали и другите свободни реактивни кислородни видове (ROS) окислителен стрес, може да влезе в реакция с протеините, мазнините и ДНК и да доведе до модификация на клетките. Този процес играе ключова роля в остаряването и развитието на рак. Изследването се фокусира върху наличието на маркери за окислителен стрес в група от 15 души. 

В продължение на 2 периода от 5 седмици хората от целевата група приемали ежедневно по 150 мл. доматен сок. Преди и след всеки 5-седмичен период с абстинентна почивка помежду им, на участниците били вземани кръвни проби. В тях учените анализирали нивата на маркера за окислителен стрес 8-дихидро-2'-деоксигуанозин. Нормално при тренировка нивата му се покачвали с 42-84%, но приемът на доматен сок предотвартявал този процес. 

Доматите съдържат няколко антиоксиданта - витамин С, токофероли и полифеноли, но обикновено те се унищожават при преработката на храната. Ето защо учените предположили, че устойчивият ликопен е довел до редуцирането на окислителния стрес.