Сините сливи пребориха EFSA

12/06/2013 22:48

Сушените сини сливи (Prunus domestica L) най-сетне убедиха EFSA, Европейската агенция по безопасност на храните, в това, което и баба знае - че подпомагат нормалното функциониране на червата. С издаденото тези дни научно мнение, EFSA превърна този скромен ошав в първия цял плод- носител на здравословна декларация съобразно актуалното европейско законодателство. Ефектът на сливите се дължи на комбинацията от диетични фибри (разтворими и неразтворими) и сорбитол, обяснява във своето становище EFSA.

След първоначалното отхвърляне на декларацията, с която кандидатства The California Prune Board, сега американците най-сетне могат да декларират, че сушените сини сливи помагат при запек при дневен прием от 100 гр.

Колкото и комично да звучи цялата тази история, тя дава надежда на хиляди производители на здравословни храни и напитки, че най-сетне подаването на здравословна информация към потребителите в Евросъюза ще бъде контролирано в рамките на здравия разум. Декларацията за сините сливи отлежа 6 години до окончателното си приемане - акт, който изглежда лишен от всякаква логика.