Релистват гуаровите фючърси на индийския стоков пазар

17/10/2012 09:54

Индийската Комисия по форуърдните пазари заседава тази седмица по въпроса дали да релиства гуаровите фючърси на стоковата борса.

През март т.г. органът забрани търговията с фючърси за гуар и семена от гуар в опит да ограничи спекулациите и нестабилността в цените на суровините. За последно, водещата фючърсна борса в Индия NCDEX призова забраната да бъде отменена и гуаровите фючърси да бъдат търгувани отново.

Индия е водещият производител на гуар в света, с 80-85% от световното производство, следвана от Пакистан. Преломът в търговията с дотогава евтиния хидроколоид започна през 2010 г., когато петролната индустрия започна да го използва в процеса на хидравлично разбиване. Цените тръгнаха главоломно нагоре, подпомагани не само от голямото търсене в новото приложение, но и от спекулантите. Така за две години гуарът стана непосилно скъпа суровина за хранителната промишленост и много от неговите традиционни потребители се ориентираха да тестват алтернативни комбинации от текстуриращи агенти. Когато забраната за борсова търговия беше въведена през март, цената на гуара беше десетократно по-висока от обичайните допреди две години нива.

Към момента цените на гуара са сравнително ниски - около 7-8 долара/кг, наполовина спрямо нивата от март т.г. Ето защо хранителната индустрия е в относително спокойствие и липсва мотивация за заместване.

През ноември обаче излиза новата реколта от гуарови семена и това ще окаже влияние върху търговията, макар експертите да не се ангажират с прогноза за посоката на цените. Нещо повече - според някои от тях, релистването на гуара във фючърсната търговия на Индия няма да окаже съществено влияние върху тях.