Rabobank предвижда световен свръхзапас на захар

13/09/2012 14:14

В средата на юни захарните фючърси на борсата в Ню Йорк започнаха да поскъпват, а в края на юли достигнаха своя пик, подкрепени от опасенията за влошена реколта на захарна тръстика в Индия и Бразилия.

Оттогава обаче, ситуацията доста се промени, а климатичните условия напоследък се оказаха доста благоприятни, което се отрази на цените и те спаднаха до около 0.20 долара/фунт:

Click to Enlarge

И наистина, един от водещите пазарни анализатори - Rabobank - наскоро промени своята прогноза за свръхзапас в края на сезон 2012/2013, като повиши цифрата от 4.6 на 5.2 млн. тона (сурова равностойност).

В Индия мусоните възстановиха до известна степен реколтата, а в Южна и Централна Бразилия се очаква сезон 2013/2014 да донесе дори по-голям излишък от текущия, който се изчислява на 510 млн. тона.

Наличностите в света и съотношението наличности/потребление се увеличиха в последно време. Индия, Китай, Европейският съюз, Пакистан, Русия, Гватемала и други държави- производителки, дават сигнали за увеличено световно производство на захар. За момента очакванията са тази година производството да надвиши сезон 2010/2011 с 8%. Това ще се отрази изключително комфортно на световните запаси и те ще надвишат тези от предходните две последователни години. Цените вече започнаха да отразяват прогнозата за достатъчни количества и поеха надолу.

Русия съобщава за повече от добра реколта на захарно цвекло, макар в някои части на Източна Европа добивите да пострадаха сериозно заради сушата. Австралия и Китай също очакват добри добиви на захарна тръстика. В Бразилия мелниците започнаха да наваксват късния старт на жътвата, но остава под въпрос дали цялата реколта ще бъде прибрана до старта на летните дъждове. Какво ще се случи в Тайланд също зависи от валежната обстановка в предстоящите месеци.