Пазарът на здравословни храни ще достигне 1 млрд. долара през 2017 година

26/11/2012 22:35

Глобалният пазар на функционални, органични, неалергенни и други здравословни храни ще достигне 1 млрд. долара през 2017 г.

Прогнозата на Euromonitor International се базира на цялостната преориентация на обществото към превенция на здравето, включително по линия на храненето. Това, казват специалистите, вече не е мода или тенденция, а социална и бизнес реалност, която води до далеч по-бързо развитие на здравословните храни в световен мащаб в сравнение с конвенционалните. 

Анализаторите посочват, че днес 30% от компаниите в бранша инвестират в здравословни храни и напитки. Докато преди този тип продукти се считаха за луксозни, днес те все по-често стават масови. Като пример може да се посочи пазара на здравословни напитки, който до 2016 г. ще расте със средно 7.5% годишно, докато пазарът на обикновени напитки се очаква да има 6.75% ръст. Поради тази причина двата сегмента почти се изравняват с оборот 400 млрд. долара (308 млрд.евро) при функционалните напитки и 500 млрд. долара (385 млрд. евро) - при традиционните.

В същото време, пазарни анализатори като Innova Market Insights считат, че в Европа новото законодателство за здравословните декларации (претенции) е предизвикало "задръстване" в сектора. Процентът на нови продукти с някаква активна здравословна декларация в последните години е в стагнация.  

 

До 14.12.2012 г., когато Вашите опаковки и реклама трябва да бъдат приведени в съответствие с новия регламент, остават  само три седмици. Ако все още изпитвате затруднения да се ориентирате в актуалното законодателство, не се колебайте да се обърнете към нас за консултация