Пазарът на карагенани расте, но има съмнения за ефекта им върху здравето

19/03/2013 06:40

В периода 2006-2012 г. световният пазар на карагенани е нарастнал с 6% като обем, но с цели 36% като стойност, достигайки 640 млн. долара, оценяват от CyberColloids, изследователска група, фокусирана върху този вид хидроколоиди. Основната причина за това са спада на индустрията за храни за домашни любимци и високите цени на суровината през кризисната 2008 г.

Спадът при рафинираните карагенани е по-слаб в сравнение с останалите категории. Повечето компании се ориентират към тях или не етикетират коректно своите продукти, с което се обяснява спада в новите продукти с Е407а в състава, пуснати на пазара (под 2%).

Като сериозен играч, освен традиционните доставчици Филипините, Чили, Занзибар, Канада, се очертава Китай. Износът на китайски карагенани към САЩ и ЕС се е увеличил до близо 6000 т. от 2006 г. насам (ръст от 107%), За сравнение, износът на Филипините е нарастнал от 5000 на 5800 тона/ година, съответно през 2006 и 2008 г.

Най-сериозен ръст бележат продажбите на карагенани в сегмента на млечните продукти, като се очаква тенденцията да се запази и занапред. В същото време обаче, в САЩ започнаха атаки срещу потенциалните рискове за здравето на един от най-популярните хидроколоиди. През изминалата седмица изданието Chicago Tribune и пазителят на органичната индустрия Cornucopia отново атакуваха ингредиента, посочвайки решението на няколко производители на органични продукти като Stonyfield Farm, Eden Organic и Organic Valley да премахнат карагенана от своите изделия, предимно млечните храни и напитки.

Най-сериозен противник на карагенаните като хранителен ингредиент е д-р Joanne Tobacman от Колежа по медицина към Университета на Илинойс, Чикаго. Още през 2008 г. тя подаде петиция в Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), с която поиска отмяна на регулацията, разрешаваща употребата на карагенан като хранителна съставка. През юни м.г. FDA издаде писмо, с което определи доказателствата на Tobacman като недостатъчни. В момента тя провежда ново изследване съвместно с колега - Stephen Hanauer, професор по медицина и ръководител на гастроентерологията и храненето в University of Chicago Medicine, което свързва консумацията на храни, съдържащи карагенани, с улцерозния колит.