Пазарът на емулгатори ще достигне 2.6 млн. тона до 2017 г.

27/02/2012 18:16

Според доклад на американския анализатор Global Industry Analyst (GIA) глобалният пазар на емулгатори за храни, напитки и козметика ще продължи да расте и през 2017 г. ще достигне 2.6 млн. тона.

Основни двигатели на този растеж ще бъдат както нарастващото търсене на нискомаслени продукти, така и появата на все повече натурални емулгатори, които имат здравословен имидж в очите на потребителите. Като рестриктивен фактор се посочва свитото потребление в условията на икономическа рецесия.

Потребителите стават все по-взискателни и според GIA това вдига летвата пред функционалността на емулгаторите. Те не само трябва да позволят редукция на мазнините, но и да създават продукти с консистенция, аромат, структура и възможност за аериране като на стандартните изделия. Накратко, консуматорите искат по-здравословни версии на любимите си изкушения, като не са готови на компромис във вкуса или структурата, а емулгаторите трябва да справят с тази нелека задача.

Европа и САЩ, които и сега са основните пазари на емулгатори, ще бъдат в основата на предвидения ръст. Азиатско-Тихоокеанския регион обаче ще се отличава с най-сериозна динамика - 9% до 2017 г.