Палмовото масло загуби 25% от цената си за година, но идва краят

04/12/2012 07:29

Кибер понеделникът не донесе нищо хубаво за производителите на палмово масло и се превърна по-скоро в черен петък.

Цените на суровото масло на Bursa Malaysia Derivatives регистрираха най-големия спад от 12.11.2012 насам, а търговията приключи при нива малко на 2300 рингита. Водещият февруарски контракт поевтиня с 2.4% до 2313 MYR (760 USD) преди да се установи на 2317 MYR.

"Това е лудост" - коментираха дилъри. Инвеститорите спекулират с рекордно високите наличности на суровина в Индонезия и Малайзия и натискът, който оказват върху цената с този аргумент, разтвори ножицата спрямо цената на соевото масло до 350 USD/тон. Това вече е извън всякаква логика и тенденцията трябва да се обърне.

Наистина, Китай и Югоизточна Азия дават положителни сигнали за възстановяване и търсенето там се оживява в последните седмици. Анализ на данните от производството в Китай сочат, че за пръв път от седем тримесечия насам втората по големина икономика не отчита спад. Карго сурвейорите пък изтъкнаха, че Индия и дори Европа подобриха данните за експорта на Малайзия през ноември в сравнение с октомври. Това, съчетано със сезонния спад в производството, би трябвало да маркира край на цените в диапазона 2300 MYR.

Според някои анализтори, към края на март 2013 г. цените на суровото палмово масло трябва да се нормализират и достигнат нива от 3000 MYR/ тон - идентични с нивата отпреди година.

Rabobank допълнително наля вода в мелницата на палмовото масло, определяйки го за най-добре представящата се селскостопанска суровина на 2013 г. След срива в цените през текущата 2012, е нормално търсенето да се увеличи и подобна прогноза да се изпълни.