Next 10 Energy, или за изгрева на поколение Y в енергийните напитки

16/07/2013 08:00

Когато през 90-те години на миналия век неврохирургът д-р Warren Roberts е студент в Бъркли, той отлично познава симптомите на прекомерното пиене на кафе по време на сесия: кратко ободряване, последвано от паника и сърцебиене.

След години, вече практикуващ своята професия, той започва да среща по коридорите на клиниката, в която работи, все повече пациенти със сходни оплаквания: мравучкане и изтръпване на ръцете и краката. Магнитно-ядреният резонанс не открива нищо обезпокояващо, но при всички пациенти се забелязват необичайно високи нива на витамин В6 в кръвта. 

Сродното при всички тези хора, е че са любители на енергийните напитки. Повечето от тях съдържат по 40 мг. витамин 6 при дневна препоръчителна доза 1.5 мг. Когато разбира това, д-р Roberts прави нетипичен ход: създава енергийна напитка, в която стимулиращите съставки са в приемливи граници.

Next 10 Energy се появява първоначално в Walgreens, верига от аптеки и дрогерии, миналия ноември и до момента са продадени не по-малко от 100 000 бутилки. Очакванията са, че за първата година от своято съществуване, напитката ще генерира 600 000 долара приходи. В един от магазините, Next 10 Energy става третата най-продавана енергийна напитка само две седмици след дебюта си. Отличава се със своите нула калории, умерени количества кофеин и витамин В7, липсата на захар и на странни недостатъчно изследвани субстанции, които се срещат в състава на други продукти. Вкусовете, подобаващо за един по-здравословен продукт, са натурални: зелена ябълка, диня и лимон. Ефектът на ободряване продължава около 4 часа. Днес Next 10 Energy може да се намери и в други ритейлъри, както и онлайн в Amazon.

Дали този регионален успех може да стане национален феномен в САЩ е все още рано да се каже, а и д-р Roberts се интересува повече от своята кариера като неврохирург и председател на Aspen Spine & Neurosurgery Center в Tualatin. Но е факт, че в един пазар от 8.1 млрд. долара (2011 г.), който все още расте с 16% на година, има място за алтернативи. Факт е, че все повече лекари и проучвания атакуват състава на енергийните напитки от поколение Х, които потенциално могат да предизвикат сърцебиене, високо кръвно налягане, диабет. Маркетолозите пък установяват, че "старите" енергийни напитки, разработени за една младежка, предимно мъжка, аудитория, не пасват на стила на живот и вкусовите предпочитанията на групи като жените, майките, по-възрастните, любителите на здравословния начин на живот, които търсят по-натурални и умерени като състав и аромат продукти. А тези категории потребители не биват да се подценяват: те са хора в разцвета на своята кариера, със стабилни доходи, при които липсата на енергичност е често срещано оплакване. Нещо повече, в един застаряващ западен свят, те са хората, които ще имат все по-голяма нужда от енергия в следващите десетилетия. 

Идва ли краят на поколение Х в енергийните напитки и шотове? Едва ли. Но със сигурност вече е време поколение Y да набере скорост, предлагайки една по-рафинирана формула на базата на по-големия опит както по отношение на съставките, така и по отношение на нуждите на нишовите потребители.