Nestle, Ikea и Европол - поредни участници в крими-сагата с конско месо

27/02/2013 08:24

Скандалът с конско месо, декларирано като говеждо, който тресе Европа от седмици, не подмина и някои от утвърдените компании в бранша.

Швейцарската Nestle оповести, че е открила конско ДНК в месо на испанския доставчик Servocar и в тази връзка започва изтеглянето на продукти от пазара. След като миналата седмица хранителният гигант изтегли от Италия и Испания готови ястия, в които е имало недекларирана суровина на немската фирма H J Schypke, вътрешните тестове за наличие на конско ДНК продължават.

Скандинавската Ikea пък изтегля превантивно полуфабрикати от 18 свои обекта във Великобритания и от 12 други държави, след като преди дни и чешките инспектори, проверяващи за месо с лъжливи етикети, също установиха нередности в определени партиди. 

Замърсяването на доставки от говеждо и телешко месо с конско придоби застрашаващи размери и вече никой не вярва, че става въпрос за случайна грешка. По всичко личи, че това е криминално деяние, обхванало на практика целия алианс. Властите в Евросъюза вече потърсиха съдействие от Европол и призоваха страните-членки да споделят всякаква информация, която ще помогне за по-добрата координация на разследването.

Междувременно във Великобитания, където започна скандалът, отчитат 43% спад в продажбите на замразените бургери от млени меса заради тотален срив в доверието на потребителите.

Тестове в Южна Африка пък потвърдиха наличието на недекларирано месо от магарета, кози и воден бик, което затвърждава убеждението, че функционирането на световната хранителна верига страда от сериозни недостатъци. Твърде вероятно е властите в редица държави да предприемат стъпки в посока на затягане на контрола и увеличаване честотата и броя на тестовете на суровините.