Натурално с горчив привкус: PepsiCo загуби съдебна битка

18/07/2013 07:26

 9 млн. долара и оттегляне на декларациите за 100% натурален състав коства на безaлкохолния гигант съдебната битка Natalie Pappas v. Naked Juice Co of Glendora, която приключи тези дни.

Ищцата по делото оспори от името на всички американски потребители маркетинга, рекламата и етикетирането на продуктовата линия от плодови и зеленчукови сокове на PepsiCo Naked Juice. Според нея и адвокатите й, декларациите "100% сок", "изцяло натурален", "само натурални плодове", "само натурални плодове + енергия" и/ или "без ГМО" са подвеждащи, а в резултат на съдебното решение PepsiСо ще трябва да ги оттегли от всички рекламни средства.

Natalie Pappas базира своята теза на факта, че в соковете се съдържат Fibersol-2 на ADM, нискокалоричен пълнител на базата на резистентен малтодекстрин, фруктоолигозахариди и инулин, както и на потенциално използваната в рецептурите ГМО соя. Тези добавки променят характера на напитките и те вече не са натурални, твърди тя.

Резултатът от поредното дело, оспорващо декларацията "натурален", отново ще повдигне въпроса за законодателната уредба на казуса. В момента този детайл не е законодателно уреден и определение за това кое е натурално и кое - не, липсва и в други страни освен САЩ. Най-доброто, което могат да направят производителите на този етап, е да използват декларацията изключително внимателно, или да изберат алтернативен начин за позициониране.