На боб и леща: броят на вегетарианските продукти в света расте

08/10/2014 07:56

В чест на Световния ден на вегетарианството (01.10.) пазарният анализатор Mintel публикува проучване, според което днес броят на новите вегетарианските продукти в света е по-голям от всякога. Защо светът се отказва от мръвката и с какво я заменя, ще бъде нашата основна тема през октомври.

Данните на Mintel сочат, че през 2013 г. 12% от новите разработки на храни и напитки в света имат вегетарианска декларация, което е сериозен ръст от 6% през 2009 г. Веганските претенции също бележат увеличение от 1% на 2% за същия период. Само във Великобритания, Mintel оценява пазара на безмесни храни на 625 млн. паунда през 2013 г., нагоре от 543 млн през 2009, като се очаква през текущата година той да достигне 657 млн. паунда. Половината от британците (48%) намират безмесните храни за щадящи околната среда, а 52% смятат, че те са здравословни.

Проучването потвърждава тенденцията все повече хора да редуцират консумацията на месо, ако не напълно, то поне частично. За наченките на флекситарианството писахме още през 2012 г. (справка тук ), а напоследък все повече продуктови разработки се базират на алтернативни източници на протеини като бобовите растения, ядките, семената и др. В изследването на Mintel, един от осем британци (18%) споделя, че в сравнение с предходната година консумира повече протеини от неживотински произход, което потвърждава интереса на потребителите към базирани на растения хранителни режими.

Интересен момент в проучването представлява сериозният ръст на продуктите с вегетарианска или веганска декларация при шоколадовите и захарните изделия. Вегетарианските сладкиши са се увеличили от 4% през 2009 на 9% през 2013 г. Особено силно е присъствието на веганска или вегетарианска претенция при глазираните сладкиши, при които ръстът е от 13% през 2009 г. на 32% през 2013 г. Наистина, от яйчената криза насам (ако си забравил за нея, можеш да си припомниш тук и тук) множество производители на ингредиенти се фокусираха върху разработката на яйчени заместители. От алтернативите на яйцата за глазиране на печива и сладкиши, тук ще споменем само две: Sunset Glaze на Puratos и RudinGlaze на Ruitenberg. За производителя на печива, замяната на яйцата е, както се казва, с един удар два заека: хем намаляш себестойността си, хем декларираш полза за потребителя.

И така, вегетарианството е във възход, както и стремежът на развития свят към намаляване консумацията на месо (флекситарианство). Броят на вегетарианците в света е ок. 1 млрд. души, като водач в листата е Индия (според различни източници, вегетарианците там са между 20 и 40% от населението, т.е. до 200 млн. души). Мотивите за отказ от месо или изцяло от животински протеини са изключително широкоспектърни, а самоограниченията варират в широки граници. Това е изключително благоприятна среда за разработка на нови безмесни продукти, превид широката потребителска база.  Тенденцията е наистина значителна, като води след себе си до промени не само в индустриалното производство на храни и напитки. Как вегетарианството се разпростира в ресторантьорството и ритейла, ще споделим в нашия бюлетин на 09.10.2014 (за абонамент цък), а темата за постните храни ще продължим и по-нататък през октомври, когато ще разгледаме някои от по-новите растителни протеини, използвани в индустрията.