Млечните деривати поскъпват

06/02/2013 08:14


Цените на млечните деривати достигнаха 19-месечен максимум на проведения вчера аукцион на Fonterra, след като Нова Зеландия беше разтърсена наскоро от скандал за открит в млякото токсин. 

Нискитe нива на дициандиамид (ДЦД), токсичен остатък от торенето, които бяха установени и оповестени от правителството на Нова Зеландия, доведоха до 2.4% среден ръст на цените на аукциона, като най-значително беше поскъпването на млечната мазнина и сухото мляко. Fonterra не пропусна да обяви, че стоката-предмет на търга, е произведена преди да се вдигне шума около ДЦД.

Обезмасленото мляко поскъпна незначително, загубвайки по-голямата част от атипичната си премия над пълномасленото мляко, което добави към стойността си 5.5%. 

Ахидратното краве масло достигна 7.6% ръст - най-високата цена от август насам.

Ето конкретните стойности, постигнати в рамките на вчерашния рунд:

Резултати от аукциона на Fonterra от 05.02.2013 г.

 

Ахидратно масло: +7,6 % (средна цена: 3.500 US$ / тон)
Маслона прах: +3,7 % (средна цена: 3.530 US$ / тон)
Масло: -
Казеин: +3,4 % (средна цена: 8.766 US$ / тон)
Чедър: +0,8 % (средна цена: 3.525 US$ / тон)
Лактоза: -
МПК (MPC): +1,3 % (средна цена: 6.070 US$ / тон)
Обезмаслено сухо мляко: +0,1 % (средна цена: 3.554 US$ / тон)
Пълномаслено сухо мляко: +5,5 % (средна цена: 3.468 US$ / тон)

 

Навлизането на Нова Зеландия в по-слаб сезон след върховата точка през октомври е предпоставка за по-високи цени и в следващите рундове на аукциона. След лунната Нова година в края на февруари най-вероятно Китай ще се окаже с намалели запаси и отново ще се върне към покупки, при което може да доведе до рязък скок на цените. Напомняме, че Китай беше причината за свръх цените на обезмасленото мляко и необичайната му премия над пълномасленото в последната година - страната няма достатъчно капацитет за производство на качествено обезмаслено мляко и в последните години е нетен вносител на тази суровина.