Месопреработването никога няма да бъде същото: китайци купуват Smithfield

31/05/2013 08:49

Най-голямото китайско месопреработвателно предприятие - Shuanghui International придобива най-големия производител на свинско месо в света - американската компания Smithfield Foods. Сделката се осъществява чрез изкупуване на акциите в обръщение на Smithfield, с което компанията се превръща в независима дъщерна фирма на китайците. Общата сума възлиза на близо 4.7 млрд. долара.

И двете страни изразиха своето задоволство от сделката. Според американците, тя няма да предизвика сериозни промени в досегашния им начин на работа в САЩ и по света. Освен с отглеждането на прасета и преработката на свинско месо, Smithfield са известни и с широката си гама от колбаси, деликатеси, шунки, пакетирани готови храни. Сред най-разпознаваемите марки на компанията са Smithfield, Eckrich, Farmland, Armour, Cook's, Gwaltney, John Morrell, Kretschmar, Curly's, Carando, Margherita и Healthy Ones. За Shuanghui пък сделката означава достъп до суровини, които да задоволят стремглаво нарастващата консумация на месо в Китай.

Тази първа по рода си мащабна консолидация в месопреработвателния сектор само затвърждава прогнозите за драматични промени в потреблението, производството и преработката на месо в развиващите се страни през следващите десетилетия. За периода 1961 - 2007 г. консумацията на месо в света се е увеличила с 300% до 284 млн. тона. Прогнозите са, че до 2050 г. потреблението ще се удвои отново, поставяйки сериозни предизвикателства от икономически, екологичен и социален характер пред всички страни в света.