Малайзийските наличности на палмово масло в 5-месечен спад

08/02/2012 15:52

Анализатори оценяват малайзийските наличности на палмово масло през януари като най-ниските за последните 5 месеца.  Със спад от ок. 2.4% те слизат под нивото от 2 млн. тона и се преценяват неофициално на 1.99 млн. тона - с около 0.5 млн. тона по-малко от същия период на миналата година. Официалните данни трябва да бъдат оповестени в края на седмицата от Malaysian Palm Oil Board.

Междувременно източници изнесоха информацията, че правителството ще издаде квота за безмитен износ на 3 млн. тона сурово палмово масло и тази година - ок. 15.5% от очакваното годишно производство. Слухове за съдбата на квотата витаят от седмици, особено след като Индонезия вдигна експортната такса за сурово масло, давайки рамо на собствените си рафинерии. Медиите правеха предположения, че правителството ще съкрати безмитния износ на сурово масло при запазване на експортна такса от 23% за преработеното, за да стимулира местните рафинерии. В момента държавата не облага износа на рафинирано масло. 

Малайзийските рафинерии са в неблагоприятна позиция спрямо индонезийските, които имат по-високи маржове, растящи добиви и експортни такси за рафинирано масло, намалени миналата година до половината на тези за нерафинирано. Според източниците, в края на месеца правителството на Малайзия ще обяви друг вид стимул под формата на финансиране, с което да накара местните фабрики да вадят продукт с по-висока добавена стойност от индонезийските.

В очакване на официалното изявление за безмитната квота, фючърсите за сурово палмово масло на борсата възстановиха загубените в края на миналата седмица позиции.

 

 

Конкретни стойности и регулярна актуализация - само в ежедневния бюлетин на "Новините за храните"