Лунната нова година дойде, пазарът на масла се оживи

15/02/2013 07:42

Китайците се радват на Лунната нова година, а заедно с тях и целият свят празнува появата на бизнес новини от Азия след почти пълно затишие от началото на месеца.

Както и при много други суровини, липсата на оферти от празнуващите продавачи се отрази на търговията с палмово масло. Макар цената да пълзеше нагоре в последните седмици, големият въпрос беше накъде ще се запъти след като стане ясно каква част от запасите в Азия са изконсумирани по време на празниците.

Първо на 13.02.2013 се отчете MPOC, организацията на малайзийските производители на палмово масло. Данните показаха спад с 1.9% на запасите на палмово масло, от 2.63 на 2. 58 млн. тона в края на януари в сравнение с декември 2012. С началото на слабия сезон, производството също се е стопило с 9.98% до 1.602 млн. тона. В същото време експорът на страната се е повишил с 18% през първата десетдневка на февруари, заяви сурвейорът Intertek Testing Services - нещо очаквано от повечето инвеститори предвид въведената от началото на месеца нулева експортна такса.

С решението си да премахне експортната такса за палмово масло, Малайзия удари сериозно износа на своя главен конкурент - Индонезия. Анализаторите предричат, че през февруари експортът на най-големия производител ще падне рекорно от четири месеца насам, а по оценка на Bloomberg наличностите ще достигнат 3.5 млн.тона.

Всички тези новини се отразиха върху цената на суровото пламово масло, търгувано на борсата в Куала Лумпур. Макар МРОС да отчете спад на рекорните запаси от суровина, понижението беше по-слабо от очакваното и на 13.02.2-13 г. цената падна до най-ниските нива от две седмици насам. Февруарските контракти поевтиняха с 35 рингита до 2445 MYR/ тон, мартенските загубиха 50 рингита до 2848 MYR/ тон, априлските поевтиняха с 55 рингита до 2505 MYR/ тон, а майските загубиха 57 рингита до 2520 MYR/ тон. 

Тенденцията на спад се затвърди и вчера, 14.02.2013 г., когато settlemet цената на водещия априлски контракт падна с още около 10 рингита/ тон.

Не ни остава нищо друго освен да кажем: Честита Нова година на купувачите!