Lindt загуби 12-годишна битка за златното зайче

01/04/2013 18:34

Lindt & Sprungli загуби битката за търговската марка на златното шоколадово зайче, която води в продължение на цели 12 години в Германия с Confiserie Riegelein.

Lind продава триизмерното седнало шоколадово зайче в златист станиол от далечната 1952 г. До момента компанията четири пъти е протестирала в съда срещу предишни дела, спечелени от Confiserie Riegelein. След решението на Върховния съд на Германия, от Lindt заявиха, че ще го уважат, но няма да спрат да се борят за правата върху 3D марката и за в бъдеще.

Мнението на Confiserie Riegelein е, че компанията използва фигурката от десетилетия и че, за разлика от други компании, не се е поддала на натиска на мултинационалния гигант. Най-вероятно от компанията визираха делото, което спечели Lindt миналата година в Австрия, принуждавайки местната компания Hauswirth да смени дизайна на своето златисто зайче с червена панделка.

Зайчето е регистрирано като търговска марка на Lindt в 15 от 25-те страни-членки на Европейския съюз. През миналата година обаче компанията не можа да получи регистрация на европейска търговска марка за зайчето, понеже законодателят реши, че то е лишено от характерен вид.

Дали двете зайчета си приличат, могат да преценят и нашите читатели. Вляво е зайчето на Lindt, а вдясно - рожбата на Confiserie Riegelein:

Lindt Goldbunny (left), Confiserie Riegelein bunny (right).

Любопитна подробност е, че в момента Haribo, известни със свoите желирани мечета, съдят Lindt за златното мече, наречено Teddy, което Lindt пусна на пазара през ноември. Дали Teddy прилича по нещо на Gold Bear, оставяме пак на вас: