Кресонът - фитнес-антиоксидант?

19/04/2012 12:16

Кресонът може да намери търговско приложение в спортното хранене след като изследване установи, че той намалява окислителния стрес и разрушаването на ДНК по време на сериозни физически натоварвания. Причината е във високото съдържание на антиоксиданти в растението. 

Изследователи от шотладския Napier University, съвместно с колеги от северно-ирландския Ulster University сравниха наскоро физическата реакция на мъже на средна възраст 23 години, които са приемали по 85 гр. кресон дневно в продължение на 8 седмици, с тази на младежи, които не са консумирали растението. Резултатите, публикувани в British Journal of Nutrition, показват че мъжете, които не са консумирали кресон имат повече индикации за разрушаване на ДНК и увеличено окисление на мазнините - знак за окислителен стрес. Установени са и по-ниски нива на разтворимите антиоксиданти алфа-токофероли, гама-токофероли и ксантофили.

Резултатите навеждат на мисълта, че кресонът може да изиграе ролята на антиоксидант, който предпазва организма от негативните последици от изтощителните аеробни упражнения.