Край на евтиното мляко...

15/02/2013 08:21

Млечните производи, които вече достигнаха своя 19-месечен ценови максимум, нямат изгледи за поевтиняване предвид слабото производство на основия износител Нова Зеландия.

Цените на повечето суровини се възстановиха рязко от поевтиняването в периода 2011-2012 г. след като стана ясно, че търсенето изпреварва производството на основните страни- доставчици. Потвърждение за това дадоха и резултатите от последния аукцион на Fonterra, на който средната цена достигна най-висока позиция от юли 2011 г. насам.

Производството на Нова Зеландия показва спад на годишна база - нещо, на което не сме били свидетели от 2010 г. насам. Освен сушата, сезонният спад в южното полукълбо се явява втори рещаващ фактор, който понижи производството и в Аржентина със 7.7% през декември, и с 1.3% в Австралия спрямо предходната година.

В северното полукълбо ситуацията е идентична. Европейският съюз произведе с 1% по-малко през ноември в следствие на високите цени на фуражите.

Единствен сигнал за по-добри, дори неочаквани резултати, показват САЩ, където разширението на производството беше с 1.6% през декември (на годишна база), а прогноза от петък сочи ръст и през януари с 0.3% спрямо същия месец на 2012 г.

Добър индикатор за развитието на цените ще бъде следващия аукцион на платформата GlobalDairyTrade, който ще се проведе на 19.02.2013.