Корейци откриват нови възможности пред женшена

10/04/2012 12:09

Корейската компания Ilhwa Co. е постигнала значителен напредък във възможностите за абсорбиране на женшена, което може да превърне този лековит продукт от скъп и неприятен на вкус в много по-шиоко употребяван ингредиент за храни, напитки и хранителни добавки.

Женшенът е всеизвестен с анти-стресовите и енергизиращите си качества, а все повече изследвания подсказват, че той има потенциал като имуностимулатор, регулатор на кръвната захар и лек за сърдечно-съдовата система. Вкусът му обаче, наред с проблемите в усвояването, са и пречката за по-широкото му влагане в храни и напитки. Някои производители го влагат в символични дози, колкото за да го споменят в етикета, които обаче нямат терапевтичен ефект. Други пък маскират землистия му вкус с подсладители и аромати, които отдалечават продукта от представата за здравословна храна или напитка.

Отделно всеки организъм усвоява по различен начин женшена. Това се случва в дебелото черво, където бактерия хидролизира растението, а метаболитите се абсорбират от стените на червото, за да попаднат в кръвообращението. Поради различната способност на бактериите за хидролиза на женшена, много хора не усвояват голяма част от приетото количество.

Американският клон на компанията Ilhwa Co. представи на неотдавна провелото се изложението Engredea своя иновативен продукт GinST 15 - концентриран екстракт от женшен, произведен чрез добавката на ензими, които предварително го разграждат до ултра- биоразполагаема форма. Така при доста по-малка от стандартната дозировка се постига осезаем терапевтичен ефект, а намаленото ниво на влагане решава проблемите с вкуса. Екстрактът е с 15 пъти по-добра усвояемост, което предполага десет и повече пъти намаление на дозировката му. 

За отличните терапевтични свойства на GinST 15 допринасят и други параметри на производството, освен ензимната технология на предварително разграждане. Компанията събира корените на женшена на четвъртата-петата година, когато активните вещества са в най-добър баланс, а не на шестата, както повечето производители. Тя суши корените на слънце и ги подлага на нискотемпературен вакуумен процес на екстрахиране, при което се получава бял екстракт от женшен. Мнозинството компании използват друг процес - по -бърз и евтин. Те обелват корените и ги третират с пара, при което се получава червен екстракт от женшен. Високата температура обаче разрушава някои от най-ценните вещества в корените - витамини, аминокиселини и др. Така Ilhwa Co. произвежда корейски екстракт от женшен със запазени витамини, аминокиселини и с 36 вида женшенозиди - за сравнение, в американския женшен има "само" 13.