Консервната индустрия в света залязва

10/07/2013 06:42

Продажбите на консерви в света ще достигнат 80 млрд. долара до 2014 г., но в последните няколко години едва три продуктови категории бележат ръст, отбелязва наскоро проведено проучване.

В удобния формат на консервата се предлагат най-вече месо, зеленчуци и плодове, риба и морски дарове, супи, паста и макаронени изделия, готварси сосове и десерти. Макар проекцията на продажбите да обещава 3.5% средногодишен ръст в периода 2010-2020 г., когато обортът ще достигне 99.7 млрд. долара, анализаторите отчитат, че количеството на продадените консерви спада. Показателен за това а е фактът, че докато при предишни периоди на финансови трудности консервите бележат възход, сега не е така. Модерният потребител вече е свикнал на определено ниво на лукс и не се отказва лесно от него, обясняват феномена специалистите.

Една от малкото категории с ръст от 2011 г. насам, е тази на косервираната риба. По- голямата консумация на риба в света, предлагането на продукти с добавена стойност и устойчивото добиване на суровини са повлияли положително на избора на потребителите.

При останалите категории, основна пречка за развитието е ниското потребителско възприятие на някои ключови параметри на консервите. Малка част от консуматорите отчитат, че консервираната храна има здравословни и питателни качества, а опаковката е екологична и предлага свежест. Много от тях живеят със заблудата, че храната от консерва е по-нискокачествена от замразената. Други пък се въздържат от покупка, защото мислят, че консервите са силно преработени и съдържат много сол. Така основното предимство на консервите в очите на потребителите остава удобството - а това не е достатъчно в днешния свят на изключително изобилие от алтернативи.

Една от малкото организации в света, която подкрепя дейността на производителите на консерви, е Canned Food Alliance (CFA). Тя подпомага производителите чрез разнообразни мерки, включително чрез образоване на потребителите и предлагането на идеи и рецепти за оползотворяване на консервите. Част от предложенията на CFA са достъпни тук