Комбуча, или очаква ли ни следващата хитова азиатска напитка?

22/08/2012 11:50

Имало едно време на Изток някои традиционни напитки, непонятни и странни за западния вкус. Намирали се обаче преприемачи, които успешно ги "превеждали" на езика на новите пазари и изградили успешен бизнес за милиони. Сред тях били пробиотичната напитка Yakult, енергийната напитка Red Bull и енергийните шотове 5-Hour Energy...

Това би могло да е началото на сагата за успеха на азиатските напитки на световния пазар. Ако трябва да посочим някои цифри: създаденият от роден в Индия бизнесмен енергиен шот 5-Hour Energy днес има 70% пазарен дял в категорията на стойност 1.2 млрд. долара и носи на своя създател 500 млн. долара оперативна печалба годишно...Еха!

Очевидно комбинацията на екзотични на вкус, функционални азиатски напитки с успешна маркетингова стратегия, адаптирана за западните пазари, е повече от печеливша. На практика, тя е в основата на някои от най-успешните нови категории в хранителната и питейната индустрия. Друга обща черта на тези продукти е факта, че те са разработени не от лидерите в бранша, за които иновацията в нишови сегмента, далеч от масовия вкус, са твърде смело и рисково начинание, което едва ли ще се хареса на акционерите. Те са плод на креативността и усилията на предприемачи, които нямат зад гърба си маркетинговата машина и финансовата мощ на гиганта - и именно в тази свобода намират своя шанс. 

Идеята да разработиш и продаваш една странна, дори миризлива азиатска напитка, с която 99% от западните потребители не са запознати, по никакъв начин не би хрумнала на мениджър в добре установена компания. Нещо повече, подобно решение би поставило на карта кариерата на този човек. 

Но именно това прави един млад предприемач - GT Dave - с напитката комбуча. В течение на 15 години неговата компания Synergy Drinks постига 150 млн. долара годишни продажби на дребно и поставя началото на цяла нова категория функционални напитки. Ето как:

 

Комбуча

Комбуча в превод от японски означава чай (ча) от водорасли (комбу). Това е традиционна за Азия и Русия напитка от ферментирал чай, позната и като "чаен квас", "комбухер", "гъба от Манджурия". Чудотворната чаена гъба, с която се ферментира подсладения чай (обикновено черен, но също така и зелен), всъщност е плесен, образувана от микроорганизмите Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Бактериите синтезират целулозна мрежа (зоокилим), която по строеж прилича на оцетната гъба, а след 7 дни се получава приятно кисела газирана напитка с уникални здравословни ползи.

Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. Според проучвания, направени в Русия, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна), активни ензими (лактаза, инвертаза), аминокиселини, полифеноли, витамини (В1, В2 и В6), хром, желязо, фосфор, калий, натрий, сяра. 

Комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.

Комбуча има освежаващ сладко-кисел балансиран вкус, който може да бъде подобрен и обогатен с плодови сокове и подправки. Чудесна напитка с естествени здравословни ползи!

Чаят от комбуча е добре познат в Азия, но се разпространява и на запад, главно чрез домашно отглеждане на чаената гъба. Пионерът, който превъръща този домашен лечебен чай в питейна индустрия от западен тип, е базираната в Бевръли Хилс, Калифорния, компания Synergy drinks. 

 

Историята зад Synergy drinks

Историята на Synergy drinks започва с една страшна прогноза: през 1995 г. майката на основателя Laraine Dave е диагностицирана с агресивна форма на рак на гърдата и лекарите й дават не повече от година живот. След седмица, за изненада на всички, лекарите не откриват метастази. Когато запитват Laraine какво различно е приемала през тази седмица, тя отговаря: "Пиех чай от комбуча всеки ден".

Laraine познава странната азиатска гъба от 1993 г., когато семеен приятел й подарява малко парченце от нея. Първоначално отвратена от вкуса, тя установява, че от чая енергичността и настроението й се повишават, а хората край нея споделят, че излъчва здраве. В името на красотата и здравето, Laraine спира да мисли за недотам приятния вкус и продължава да пие чая редовно, спечелвайки си шеговитото название "Кралицата на комбуча" в семейството.

След като отдава на азиатския чай своето подобрение, Laraine започва да издирва повече индормация за гъбата и тя става неин неизменен спътник по време на тежката химио- и лъчетерапия. С днешна дата, Laraine е убедена, че именно гъбата е помогнала за нейното бързо възстановяване от последиците на лечението. 

Синът на Laraine също е впечатлен от помощта, която странната плесен е оказала на майка му по пътя към пълното физическо възстановяване. По това време той е тийнейджър и има желание да сподели произвежданото в семейната кухня чудо с възможно повече хора, на които то може да донесе полза. С течение на времето, започва да разнася малки шишета с чай до кварталните здравословни магазини...и така вече 15 години.  

 

Synergy drinks - бизнес за милиони, нова пазарна ниша, двуцифрен ръст и какво още?

 

Днес Synergy drinks е на светлинни години от скромното начало. Със 17 продукта в гамата и национална дистрибуция в САЩ, компанията има 150 млн. долара годишен оборот. Тя създава цяла пазарна ниша, която само в Щатите се радва на 400 млн. долара годишни продажби и 20% ръст през последната година. При това, продуктите се продават на супер премиални цени - около 50% по-скъпо от кокосовата вода и двойно по-скъпо от повечето плодови сокове. 

Зад този успех стоят твърдата вяра в качествата на продукта и години упорита работа. "Въпреки че постигнахме невероятен ръст, аз продължавам да разширявам компанията постепенно и органично, без да правя компромис с качеството за сметка на печалбите" - казва нейният собственик. Неговата мисия? "Да съчетавам мъдростта на древните медицински храни с ресурсите на днешния ден, за да създам продукти, които ще възвисят и просветят здравето на тези, които ги консумират с наслада".

 

Ако историята на Synergy drinks те вдъхнови, остани с нас за още невероятни разкази за успеха на здравословни храни и напитки. Формата за абонамент е точно отдолу и ти носи подарък!