ЕС формално узакони 222 здравословни декларации

18/05/2012 07:06

Европейската комисия формално прие списъка от разрешените 222 здравословни декларации съгласно чл. 13.1.

Това на практика означава, че в следващите 6 месеца производителите на храни и напитки ще трябва да преразгледат своите опаковки, реклами, публикации и др. и да премахнат декларациите, които не влизат в положителния списък. В началото на декември 2012 г. всяка декларация, която не попада в одобрения от ЕК списък, ще бъде забранена. За подобна храна/напитка се счита, че няма достатъчно научни доказателства за положително й влияние върху здравето. 

Мярката цели потребителите в Евросъюза да могат да направят информиран избор, купувайки здравословни продукти. За целта, списъкът на одобрените здравословни декларации ще бъде достъпен он-лайн. 

FoodDrinkEurope, една от най-мащабните организации на производители на храни в ЕС, подкрепи оповестяването на списъка, тъй като той дава на индустрията необходимата правна яснота. За в бъдеще потребителите ще бъдат сигурни, че всички здравословни декларации, обявени за един продукт, са базирани на солидни научни доказателства. Организацията обаче призова EFSA, Европейската агенция по безопасност на храните, да подобри диалога с кандидатите по отношение на необходимата информация при подаване на заявление за здравословнa декларация.

"Списъкът 222" предизвика много спорове, тъй като съотношението на одобрените срещу отхвърлените здравословни декларации, беше от порядъка на 1:10. Извън него останаха някои от най-популярните и широко рекламирани здравословни ползи, като например положителното влияние на пробиотиците върху храносмилателната система (повече по темата тук). Много от производителите с отхвърлени декларации се оплакаха от неясни критерии за оценка или твърде завишени, почти фармацевтичи изисквания. Дори те да имат своето право, определено в случая по-малкото е по-добре. Потребителят със сигурно предпочита по-малко храни и напитки да му обещават ползи, но те да са реални.