Иновацията при млеката: заложете на естествените ползи

21/04/2015 09:00

В световен мащаб, млекопреработвателната индустрия остава активна в предлагането на нови продукти, въпреки нескончаемите й проблеми като недостига на суровина и натиска върху цените и маржовете, усложнени от наличието на голям брой небрандирани продукти и множество частни марки на търговски вериги.

 

Европейският пазар е един от най-зрелите и креативните (около 10% от новите разработки в света), но забраната за използване на термина „пробиотичен“ във връзка с определени здравословни ползи, предизвика сериозно репозициониране на киселите млека за загребване. Днес повечето от тях стъпват на по-широка здравословна платформа и се фокусират върху послания като вкус, удоволствие при консумация, уелнес. Някои български производители продължават да използват пробиотичната тема в своя маркетинг и върху продуктовите опаковки, което е в остър конфликт със законодателството и има нужда от преразглеждане.

 

Значително раздвижване в сферата на киселите млека в последните години има отвъд Атлантика с бума на гръцкия тип (цедено) кисело мляко. В рамките на няколко години сегментът достигна до 40% от пазара на кисели млека в САЩ, оценяван на над 7 млрд. долара. Към днешна дата, значителна активност се наблюдава при замразените гръцки кисели млека и високопротеиновите кисели млека, специално таргетирани към младите мъже. Те обобщават съвременната иновация в областта на млечните продукти, която стъпва на техния натурален характер и присъщи здравословни ползи, като наличието на пълноценен протеин и калций.

 

Последната тенденция, която си струва да отбележим, е в областта на немлечните алтернативи, които вече представляват 6.5% от новите млечни продукти на пазара. Соевите млека все още доминират категорията, но модерната иновация включва източници като ориз, овес, ечемик и ядки. Бадемите са предпочитана суровина заради техния здравословен имидж и вече около 20% от новите безмлечните продукти са бадемови млека

 

Пълния текст на статията и други интересни теми за сектора "Млекопреработване" можеш да откриеш в сп. Progressive, бр. 4/2015