Innova прогнозира петте топ тенденции на 2014-та

15/11/2013 07:29

Маркетинговият анализатор Innova Market Insights предсказа успешно някои от последните тенденции в потребителските нагласи. Още през 2007 г. компанията предрече, че устойчивите продукти ще станат по-популярни от органичните; през 2008 г. усети възхода на изцяло натуралните храни и напитки, а през 2012-та отсече, че около протеините ще се вдигне пушилка.

Ето прогнозата на Innova какво ни очаква през следващата година:

1. Намаляването на загубите на храни по веригата на доставка до крайния клиент вече е в обектива на индустрията. Производителите ще се фокусират все повече към редуциране на загубите в производството и отпадъците в дистрибуторската и търговската мрежа, както и върху извличането на ценни вещества от тях.

2. Скандалът с конското месо разтърси сериозно доверието на европейските потребители към месопреработвателния бранш и цялата индустрия. В резултат, производителите ще търсят активно начини да изяснят и оповестят произхода на своите суровини и крайни изделия. Тенденцията ще бъде водеща и при продукти като шоколад, кафе, сирена.

3. Потребителите се връщат към простите удоволствия като домашно приготвената храна. Очаква ни бум на промоциите и продуктите с разумно качество на достъпна цена. Частните марки се вписват отлично в тази представа.

4. Малките иновативни компании, които предлагат високо качество и специфични характеристики имат слабо пазарно представяне, но огромен потенциал. Социалните медии ще им помогнат да достигнат до своите нишови потребители.

5. Хората все повече осъзнават, че правилното хранене означава здраве. Холистичният подход към храните и напитките ще бъде все по-често срещан при производителите. Innova предсказва бум и на медицинските храни, както и на продуктите на алтернативната медицина.