Готовите салати се разлистват

17/02/2013 11:02

Пазарът на готови салати, който буквално не съществуваше преди 1990 г., днес се оценява на няколко милиарда долара и продължава да расте, въпреки, че средната цена на продуктите е 4 пъти по-висока от тази на обикновените свежи салати.

Според актуално проучване на Innova Market Insights, днес готовите салати все повече губят имиджа на придружаваща храна/ гарнитура и се превръщат в основно ястие. Тенденцията се подпомага от по-широкото използване на сериозни протеинови източници като пилешко месо и риба, добавки като крутони, гризини и дресинги, разнообразяване на опаковките към по-голямо удобство, употребата на необичайни ингредиенти.

По отношение на новите разработки, пазарът на готови салати остава сравнително лимитиран. Едва 6% от новите продукти в сектора на готовите храни през 2012 г. се падат на салатите, което ги нарежда сред най-малките пазарни ниши. Най-сериозна е развойната дейност в Европа (70% от новите продукти), което отразява бурното развитие на опакованите охладени храни в региона като цяло.

Може да се каже, че в момента готовите салати губят своя характер на стока за ширпотреба и от продукт, брандиран най-често с името на супермаркета, се насочват към добавяне на стойност чрез утвърждаване на собствени марки или ко-брандиране. Ето няколко примера:

  • Френската марка за зеленчуци Geant Vert навлезе през 2012 г. на пазара на готови салати
  • Немската фирма за готови салати Popp пусна картофена салата, ко-брандирана съвместно с дресингите Miracle Whip на Kraft
  • В САЩ Ready Pac Foods се съюзи с Disney и на пазара се появиха салатите и обедните кутии с героите на анимационния гигант CoolCuts

Като тенденция на изминалата година можем да изтъкнем и появата на лимитирани/ сезонни серии, както в областта на традицонните салати, така и на техните по-екзотични варианти:

  • Gartenfrisch Jung пусна коледна серия от салати под името Festtags Mischung
  • Във Великобритания ритейлърът Marks and Spencer беше особено активен в гамата Foragers Choice (нещо като "Изборът на любителя на фуражи"). Сред по-необичайните предложения на веригата беше салата с киноа и едамаме (варени зелени соеви бобчета)
  • Steve Leaves  пусна салати като "уасаби и рукола" и BLT, акцентът в която са пъдпъдъчите яйца. Което потвърждава факта, че както винаги пазарът на Обединеното кралство е сред най-креативните и прогресивните на Стария континент.
  • Във Франция пък Sodebo, утвърден производител на готови пакетирани храни, също се впусна в зелениите, създавайки собствената марка Salad et Compagnie. Всеки от шестте продукта в серията представлява различна международна кухня.