FAO: очаква ни рекордна реколта от зърнени култури

12/05/2013 20:11

ФАО, Организацията по прехрана и земеделие на ООН, предсказа рекордни добиви на пшеница, царевица и ориз през текущата година.

Според Организацията, добивите на пшеница в света ще нарастнат с 5.4% спрямо миналогодишните и ще достигнат 695 млн. тона. Царевицата също ще бъде доста повече от миналогодишната - близо 960 млн. тона (+10%). Това се дължи на най-високото ниво на засяти площи в най-големия производител в света САЩ от 1936 г. насам. При ориза най-добра ще бъде реколтата в Индия и Индонезия, като общото количество ще достигне 497.7 млн. тона, с 12 млн. тона над нивото от 2012 г.

За разлика от добивите, потреблението на зърнени храни през сезон 2012/2013 най-вероятно ще бъде в стагнация, а търговията ще спадне, смятат експерите. Това е предпоставка за спад в цените не само на суровините, а и на дериватите от тяхната последваща преработка, като нишестетата.

Единствените суровини, при които ФАО отбелязва поскъпване през април, са млечните деривати (+34 пункта). Индексите на останалите селскостопански продукти са спаднали, водени от зърнените култури с 10 пункта, захарта с 9 пункта, маслата с 2 пункта. Месото също остава без особена промяна, като цените са сравнително високи в исторически аспект.

Прогноза за рекордни добиви на пшеница даде и USDA, Департамента по земеделие на САЩ. Новината доведе до мигновен спад на борсовите цени. Актуалният доклад на министерството предсказва и рекордни запаси на соя в света в текущия сезон - с 20% повече от миналата година, до 75 млн. тона. Това със сигурност ще затвърди тенденцията на спад в цените на соевите протеини, на която сме свидетели в последните седмици.