FAO: чака ни рекордна реколта от пшеница

09/03/2012 13:47

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) предсказа рекордни добиви от пшеница за тази година- 690 млн. тона. Това е с 1.4% (10 млн. тона) под реколта 2011, но доста над средното за последните пет години ниво.

Макар в някои региони с рекордни добиви от миналата година сега да се очакват нормални количества, трайно високите цени са направили тази зърнена култура привлекателна и площите с жито на много места са увеличени. 

Оценката е само предварителна, а цените в последните седмици са високи заради опасенията как тежката зима се е отразила на посевите в Европа и ОНД. 

FAO обяви и февруарските индекси на цените на храните. Глобалният индекс е нарастнал с 1% спрямо февруари, подкрепен от по-високите цени на зърното, захарта и маслата.

Индексът на цените на месото е без промяна, тъй като лекият спад при говеждо, овче и пилешко месо компенсира поскъпването на свинското (ръст 3.4%). Млечните деривати са с лек спад заради обезмасленото мляко и казеините, докато цените на пълномаслено мляко, масло и сирене на практика остават без промяна.