Fancy Food Show 2013: зеле, кокос и нахут

17/07/2013 22:27

В началото на месеца, Голямата ябълка беше домакин на най-големия панаир за специални храни и напитки в Северна Америка. Ето кои тенденции изпъкнаха на Fancy Food Show 2013 - витрината на един динамичен пазар на стойност 85.9 млрд. долара:

  • В сегмента "Без" доминираха безглутеновите храни, особено паста, крекери, сосове, подправки. Близо 38% от 2400-те изложители на шоуто бяха представили продукти в тази категория, показа анкета на Mintel сред участниците. Следващите по полулярност "free from" артикули бяха без ГМО, мляко, ядки, консерванти, месо (за сметка на това - с високо протеиново съдържание).
  • Грабни и тичай: малките опаковки от здравословни закуски са хит, независимо дали става въпрос за единични опаковки от ядки и сушени плодове или тубички с хумус и паста от водорасли. NibNaks е една от фирмите, които знаят, че работещите хора днес имат нужда от малки дози здравословна енергия през целия ден, без върхове и спадове. 
  • Зелениите са на мода: къдравото зеле и водораслите са уникални, полезни и не непременно скучни. Brad's Raw Foods примерно предлага полезни зеленчукови алтернативи на традиционния снакс и твърди "Kale is Kool" (Къдравото зеле е готино). С вкусове като пина кале-нада, лют и начос може би е така. gimMe Health Foods отиват още по-далеч със своите снаксове от водорасли с аромат на чедър, мед и горчица, сусам. "Go Green. Snack Happy" призовават от gimMe, а броят на производителите на подобни морски закуски на шоуто показва, че явно много хора са щастливи от предложението.
  • След като кокосовата вода заля всичко живо на запад от Ла Манша, сега и кокосовите храни са шик, начело с кокосовото масло, сирене, сладолед и чипс. Ето няколко примера: кокосово сирене (на базата на смес от краве мляко и кокосова сметана) и кокосов сладолед (на базата на кокосово мляко, с подчертана липса на млечни и соеви ингредиенти). Между другото, много вероятно е кокосовото мляко да се намести сериозно сред не-млечните алтернативи в следващите години, следвайки соята, бадемите и ориза.
  • Нахутът набира скорост. След като хумусът стана много популярен през последните години, сега хит е печения нахут. Потвърждава го влизането на гиганта Saffron Foods в бизнеса с печен нахут по-рано тази година, а иновативните им вкусове са уасаби, фалафел и бомбайски микс от подправки.
  • И за да не е съвсем постен този материал, тук ще сложим за край всичко от козе мляко: меки, но и твърди сирена, кисело мляко, масло, шоколад, бисквити, карамелени сосове, бонбони. Някои стигат още по-далеч и предлагат равиоли с козе сирене и печени домати. И това ако не е гурме!