Еклери и канеле в надпревара за Сладкиш на годината

20/03/2014 19:22

2013-та определено беше годината на кронъта, а както се очертава, французи са сред най-сериозните конкуренти за званието Сладкиш на годината и през този сезон.

 Еклерите преживяха истински ренесанс в родината си миналата година. В основата на тяхното модерно завръщане бяха две парижки пекарни - L'Eclair de Genie и L'Atelier de L'Eclair. Днес еклерите превземат витрините на едни от най-луксозните сладкарници отвъд Океана - от L.A. до Ню Йорк, та през Сан Франциско. 

Името не трябва да ви заблуждава - еклерите, за които говорим, нямат нищо общо с посмачканите сладкиши в PVC кутии из родните супермаркети. Това са истински бижута с глазури в неонови цветове, ръчна декорация и ултра креативни пълнежи. Заслужава си да споменем само някои от комбинациите от вкусове: кокос и лайм, карамел butterscotch и кафе, лимонова целувка...за да стигнем до еклерите със солен карамелен пълнеж и блестяща глазура в черно и златно на шеф Tariq Hanna от Sucre Sweet boutique.

 

 Вторият претендент е канеле (с ударение на последното "е"). Този малък сладкиш, близък до крем карамела, се пече във формичка, благодарение на което пухкавата средина се обгръща с хрупкава карамелена коричка. Той стана особено популярен благодарение на бутик Canele by Celine, където селекцията включва и някои неустоими солени вкусове: чоризо, трюфел,пармезан и песто от босилек.

 

Какви са нашите очаквания за българския пазар? По всичко личи, че тази година ще бъде годината на макарона - малките целувки с бадемово брашно във всички цветове на дъгата. За вдъхновение на родните сладкари постваме тук линк към произведенията на Tariq Hanna, както и последната наслада за очите в тази статия: