Десет причини да избереш кариера в хранителната промишленост

20/03/2014 08:32
  1. Всичко се променя много бързо

Независимо дали става въпрос за предпочитанията на потребителите, цените на суровините, законодателството или нови адитиви, хранителната промишленост се отличава с изключителна динамика. Ако идеята да бъдеш винаги в движение ти допада, това е работа  точно за теб.

 

  1. Има нещо магично в това, да правиш храна

Дори за най-простата и непретенциозна храна  може да се напише научна дисертация.  Зад състава на храните и процесите, които протичат по време на приготвянето и съхранението им, има безкрайна поредица от причини и следствия. Ако си изследователска и любопитна натура, получаваш доживотна гаранция, че този бранш никога няма да ти омръзне.

 

  1. Можеш да развиеш множество таланти                           

Ако останеш достатъчно дълго в тази индустрия, можеш да пробваш различни професии.  Започвайки като хранителен технолог, можеш да станеш търговец, както и обратното – стига да ти се учи. Също така, когато веднъж разбреш какво се случва в един етап на веригата на създаване на стойност, можеш да се придвижиш към друг, където да използваш по нов начин вече наученото. Пример: един закупчик в супермаркет може да стане чудесен преговарящ от страна на производителя на храни в следващия етап на своето развитие.

 

  1. Знаеш какво ядеш

Етикетите на храните ти стават любимо четиво, но за разлика от много „експерти“ наистина разбираш какво пише там. В добавка, избираш марките на определени производители, защото знаеш какво се влага и какъв процес се използва, а не защото си се прехласнал по поредната реклама.

 

  1. Можеш да твориш

Ненапразно хората говорят за кулинарно „изкуство“ – да създаваш храни може да е истинско предизвикателство и новаторски процес. Разнообразието от суровини е огромно, малки промени в рецептурата или процеса водят до драматични разлики в крайния резултат, а пазарът иска непрекъснато да го изненадваш. Всяка добра домакиня и майка на две деца разбира прекрасно за какво иде реч.

 

  1. Никога не скучаеш

В този бранш можеш да се учиш цял живот. За щастие или не, нашият пазар се движи с няколко години назад спрямо развития свят. Ако набюдаваш внимателно процесите там, знаеш перфектно какво те очаква в следващата петилетка: идването на здравословните храни, увеличеният дял на частните марки или инвазията на модерната търговия. Тъкмо когато сколасаш да „имплементираш“ всичко това, са настъпили следващите интересни неща, които да разучиш.

 

  1. Можеш да измислиш нещо щуро и да забогатееш

Всеки младеж мечтае да измисли следващия Facebook и да стане милиардер в 20-те си години. В хранителния бранш забогатяването не е толкова бясно и безпаметно, но не липсват и добри примери. Пусни един Google на  Red Bull, Chobani, Yellow Tale или Innocent Drinks, за да се увериш, че и сред нас има милионери. Включително и в България.

 

  1. Клиентите са навсякъде

За разлика от други браншове, потенциалните клиенти са навсякъде, а хранителните навици на хората по света се доближават с всеки изминал ден. Когато създаваш продукти за своя идеален клиент, съвсем не е нужно да се ограничаваш до малкия 7-милионен български пазар. Ако си наистина умен, ще избегнеш клопката да се фокусираш единствено и само върху малките предимства да по-евтината работна ръка в страната. Заложи на някои интересни кулинарни традиции и суровини и яхни актуалните световни тенденции – средиземноморските храни, да речем.

 

  1. Най-интересното тепърва предстои

Климатичните, демографските, икономическите и социални промени, които разтърсват света, ще доведат до грандиозни размествания в начина, по който се произвеждат и консумират храни в следващите 20-50 години. Някои ресурси ще стават оскъдни, други – които днес звучат екзотично и дори отблъскващо – ще ги заместват, преобръщайки представите ни за храната. Микроводорасли, насекоми и гъби са част от новите суровини, с които ще трябва да се храним. Както се казва, веселбата предстои.

 

  1. Хората никога няма да спрат да ядат

Това е най-хубавата част.  Каквото и да става, храната е последното, от което хората биха се отказали. Дори и тези, които са на диета, следват определена хранителна програма, което означава, че потенциал за продажби има на практика през почти целия живот на потенциалните клиенти. Нещо повече, със спецификата на демографските процеси в Европа, храненето на възрастните хора е една непосредствена златна ниша, която се разкрива пред бранша.