Десет хибридни храни, за които всички говорят

16/05/2014 08:44

В последната година, необичайните комбинации от храни набраха сериозна скорост, а по всичко личи, че и тази година те ще множат. Ако за теб „хибридни храни“ звучи толкова страшно, колкото ГМО, значи си пропуснал раждането на кронъта, както и на куп други любопитни и опасни само по отношение на калориите, хранителни изобретения. Днес разказваме за най-причудливите от тях, така че остани с нас!

 

1. Цялата шумотевица започна с  кронъта . Кроасановата поничка на Доминик Ансел беше първата иновация, която привлече вниманието на медиите и донесе радост за сетивата на потребителите, жадни за експерименти. Пред сладкарницата на шеф Ансел в Ню Йорк се виеха километрични опашки от желаещи да опитат сладкиша, а списък с предварително записани клиенти следеше строго за реда.

 

2. Най-хубавото в цялата история е, че Доминик Ансел се доказа като сериен изобретател на хибридни храни – за една от следващите му приумици Млечен шот в чашка от шоколадова бисквита разказахме тук, а в точка 3 ти показваме най-новата му идея: Waffogato.

 

3.Waffogato дебютира само преди 3 седмици. Това е ванилов сладолед, формован като вафла, с парченца от оригиналния белгийски десерт. Тя е леко солена на вкус и се поднася с горещо еспресо, подсладено с кленов сироп, ето така:

 

4-6. Ако вече ти „кърти“ от сладко и Доминик Ансел, няма проблем – в следващите няколко точки ще разказваме за сандвичи и други солени неща. 

В статията Претцел и рамен: нови играчи предизвикват стария Мак показахме някои от най- харесваните изобретения при бургерите. Замяната на малкото кръгло хлебче, поръсено със сусам, с претцел или дори „питка“ от спагети се оказа добра стратегия за привличане на купувачи. Днес можеш да видиш интерпретацията на вдъхновената от Teкс-Meкс храните американска верига Taco Bell – сандвич, в който хлебчето е заменено с белгийска вафла (явно днес вафлите са навсякъде!). Waffle Taco е изключително популярна част от менюто за закуска и се предлага в две версии – с бекон и с наденица:

 

 

7.Lobster corn dog, или омар на клечка, изпържен в дебела царевична панировка, е един доста  по-декадентски вариант на фаст-фууд.  Апропо, ако рачешкото месо се замени с пиле, може да се получи един много по-икономичен, но също толкова калоричен и вкусен обяд, който да тестваш в своя павилион за бързо хранене. На мен лично ми е „АМАН“ от кюфтета и кебапчета и с радост бих пробвала нещо ново.

 

 

8-9. От сандвич на сандвич, стигнахме до царица Пица. Първото предложение в категорията на хибридните пици, е пица-бургера. Burgizza представлява две отделно изпечени пици, които се захлупват и ядат заедно, подобно на сандвич.

Има и втори вариянт, при който пица-бургера се изгражда в процеса на приготвянето – следват малко снимки от кухнята и крайния резултат, а след тази статия- и забавното клипче на създателя, канадската верига Boston Pizza:

Boston Pizza се вдъхновиха и за един още по-чутовен пица-хибрид: тортата от пици. Pizza cake може да предизвика сърдечен удар както у всеки заклет любител на италианското хлебче, така и у всеки уважаващ себе си диетолог:

 

 

10. И след толкова много калории, ще завършим с един малък десерт: дъфина.

Duffin, както подсказва самото име, е комбинация от поничка (донът) и мъфин. Оригиналната идея да изпържиш кексче, вместо да го изпечеш, е стара, но една пекарна – Bea’s of Bloomsbury я направи наистина популярна през 2011 г. със своята версия, в която ключови съставки са мътеницата, индийското орехче и малиновото сладко: 

 

 

Наскоро, дъфина стана още по-известен с друго: недоволството на своята кръстница Bea Vo от факта, че Starbucks патентова името Duffin, барабар с цялата малиново-индийско-орехова концепция. След което се похвали публично в блога си.

 

Действията на Starbucks водят до едно заключение: хибридните храни започнаха като гурме тенденция, която изключително бързо се пренесе на масовия пазар чрез веригите за бързо хранене и кафе-веригите. Следващата стъпка, е те да стигнат до още повече консуматори под формата на индустриален продукт.

ДА, такъв продукт вече съществува, и ние ще разкажем за него в Броя на бюлетина на „Новините за храните“ от 22.05.2014. Стани абонат още сега (цък), за да разбереш!