Демонът на захарта

18/09/2014 08:56

Когато в началото на годината отбелязахме десетте  най–важни тенденции в индустрията за 2014-та (справка тук) , демонизирането на захарта беше едва на осмо място. С течение на времето обаче, се случиха множество събития, които ни подсказват, че тази тенденция ще се намества трайно на по-предни позиции и скоро всички компании, чиито бизнес е свързан с производството или употребата на захар, ще трябва да обмислят сериозни мерки за промяна в своята стратегия.  

Ето защо темата днес посвещаваме на демона на захарта, а провокацията да пишем по нея, дойде от две събития, които се случиха в рамките на последните 2 седмици.

Първо, на 05.09.2014 излезе информацията, че Coca-Cola предприема драстична смяна в курса и   ще въведе светофарната система за обозначаване на хранителната стойност за своите напитки във Великобритания.

Към тази доброволна мярка правителството на страната призова през 2011 г. със своя акт Public Health Responsibility Deal. На практика, освен задължителното в Европейския съюз обозначаване на хранителната стойност чрез посочване на нивата на калориите, захарта, мазнините, наситените мазнини и солта, както и техния дял от препоръчителния дневен прием, светофарните етикети изискват информацията да се демонстрира със зелен, оранжев или червен цвят в зависимост от нивото на съответния хранителен елемент (ниско, средно, високо). По този начин, потребителят много по- лесно може да се ориентира в състава  на съответната храна или напитка, отколкото опитвайки се да разчете несъвсем ясни за него цифри и проценти.

Инициативата за светофарните етикети беше подкрепена почти незабавно от водещи производители на храни и напитки на Острова като PepsiCo, Mars  и Nestle, както и от веригите Sainsbury’s, Tesco, ASD,  Morrisons, Waitrose и др. Coca-Cola упорито стоеше настрана, твърдейки, че възприетия през 2006 г. стандарт за етикетиране в ЕС  (едноцветна вместо светофарна индикация) е напълно достатъчен.  А дали е така?

При диета от 2000 калории дневно (виж референтните стойности в Регламент 1169/2011 на стр. 44 тук), едно кенче Coca- Cola от 330 мл дава 35 от максималните 90 гр. захар за деня, или 39%.  При светофарната система, това би означавало червен цвят, който сигнализира и предпазва  много по-ефективно потребителя от неразумна консумация:

Преди След
 

 

Според говорителят на Coca-Cola във Великобритания, промяната в етикета е в отговор на очакванията на потребителите за еднородно обозначение на хранителната стойност в страната, и ето тук според нас е най-важния момент. Компаниите, които произвеждат продукти с високо съдържание на захар, мазнини или сол, трябва да осъзнаят, че нагласите на потребителите са изключително променени, и те трябва да поставят въпроса за състава и етикетирането на своите продукти на дневен ред още днес, вместо да чакат законодателят рано или късно да го направи под натиска на избирателите. Най-вероятно, те ще загубят пазарни позиции много преди този момент, защото други, по-гъвкави и ориентирани към пазара конкуренти, вече ще са спечелили част от здравословно ориентираните им клиенти.

Второто събитие, което провлече нашето внимание, се случи вчера.  Един от водещите производители на захар във Великобритания, а и в Европа – AB Sugar - пусна нов сайт, който цели да информира и обучи хората за ролята на захарта и да развенчае някои митове за захарта и затлъстяването. Дали Makingsenseofsugar.com ще успее да убеди повече потребители, че захарта е важна част от балансираната диета, не знаем, но едно е ясно: след преработвателите, сега и производителите на захар започнаха да усещат горещият дъх на здравословната тенденция във врата си, и заемат отбранителна позиция. За това допринасят и множество повече или по-малко достоверни изследвания, които твърдят, че „захарта е убиец“, а „фруктозата е отрова“ – мантра, която медиите с удоволствие ще повтарят в годините занапред, понеже темата за транс-мастните киселини вече започва да се изчерпва.

И така, битката  захарта тепърва предстои, а ние ще бъдем тук, за да я отразяваме.  Започваме това от новия брой на Бюлетина, който ще излезе на 25.09.2014 г. Само там очаквай повече за тенденцията за демонизиране на захарта, както и две конкретни стратегии, които можеш да приложиш, ако тя засяга твоя бизнес. За абонамент и нашия подарък за добре дошъл, цъкни тук.