Чиа: следващата супер храна

26/03/2012 13:51

Дали семената от чиа ще бъдат следващата супер храна с феноменален успех като пшеничната трева, нарът и акай бери? Най-вероятно, да.

Семената от чиа са по-богати на омега-3 от сьомгата, а скорошно изследване в САЩ показва, че 4 от 10 запитани не иска омега-3 мастни киселини от рибен произход. Освен това, чиа съдържа антиоксиданти, минерали и фибри. Комбинацията намалява холестерола, благоприятства здравето на сърдечно-съдовата система, стабилизира кръвното налягане и редуцира ставните възпаления. Смесени с течност, разтворимите фибри в семената не само подобряват храносмилането, но и засищат - съвсем подходящи за хората на диета. 

Сензация в САЩ, чиа е на път да покори и Европа. В момента тя се одобрява във Великобритания като адитив за хляб в дозировка до 5%. Консултативният комитет по нови храни и процеси, който съветва местната Food Standards Agency, я разглежда в няколко приложения. Много вероятно е FSA да я одобри като хранителен ингредиент и с това да отвори пътя й към Европейската комисия.

По данни на пазарния анализатор Mintel, 72 продукта на базата на чиа са се появили по света през 2011 г. Тази година новодошлите вече са 28 на брой. Мекият ядков вкус на семената е много приятен - това, съчетано с безспорните здравословни ползи, прави чиа атрактивен ингредиент в рецептурите за овкусяващи смеси, кисели млека, снаксове, сладкиши и бебешки храни.