Cargill на път да купи ADM

03/10/2013 08:09

По информация на Reuters, съвсем скоро Cargill ще стане новия собственик на какаовия бизнес на ADM. Осведомени източници твърдят, че сделката ще бъде на стойност около 2 млрд. долара.

Каковият бизнес на ADM беше обявен за продан през лятото, след като финансовите резултати показаха 24% спад в печалбите на дивизията за 2012 г. до 183 млн. долара.

Ако продажбата се осъществи, на световния какаов пазар занапред ще доминират две фирми: Barry Callebaut, които само преди месеци плати 950 млн. долара за какаовата дивизия на сингапурската Petra, и Cargill. С общ капацитет за смилане на какаови зърна близо 50% от световния, BC и Cargill ще имат сериозно предимство в изкупуването на какаови зърна пред четвъртия (бъдещ трети) най-голям преработвател - американците Blommer, както и пред всички средни и малки играчи. Ето защо анализатори отсега предвиждат в бранша да последва серия от по-малки консолидации.

Последното по-значимо придобиване на Cargill беше през 2011 г., когато купи немската KVB, а през май т.г. започна да строи нова фабрика в Индонезия.

Случайно или не, малко след като изтече новината за сделката, от Barry Callebaut оповестиха откриването на първата си фабрика в съседна Турция. Тя е на стойност 13 млн.евро и има капацитет 14 000 тона шоколад годишно.

В отговор на това предизвикателство пък, турската Altin marka гради производство в Първомай...