Борбата на иновациите 2013

29/10/2013 08:13

По-малко от месец остава до европейското издание на изложението Food Ingredients, което тази година ще се проведе във Франкфурт. Организаторите вече обявиха листата на финалистите в конкурса за иновация на годината. Днес повдигаме завесата в някои от най-значимите категории:

 

Иновация на годината в сферата на млякото

Etenia QS, от Avebe

Etenia QS оптимизира себестойността на рецептите за крем-сирене за намазване с 15-20%, като запазва приятното усещане при консумация. 

    

SaltLite, от Chr. Hansen 

SaltLite е естествено решение за намаляване на съдържанието на сол с до 50%. Решението се базира на бактериалните култури DVS и маята за сирене CHY-MAX M.

Тази година Chr.Hansen има и втора номинация -  за културите FreshQ.

 

Akomix LS 25, AarhusKarlhamns (ААК)

Маслото Akomix LS 25 подобрява хранителния профил на сладоледа. При оптимално съотношение на цена, вкус и качество, крайният продукт може да има със 70% по-малко наситени мазнини. 

 

Иновация на годината в сферата на захарните изделия

 

Chocofill NH 110, от AarhusKarlshamn (AAK)

Chocofill NH е нелауриново нехидрогенирано пълнежно масло, което се съчетава отлично с млечни мазнини, какаово масло, ядкови пасти. При употребата му не е необходимо темпериране, което улеснява процеса на производство.

 

The Cocoart Collection, от Barry Callebaut 

Вдъхновени от тенденцията да се консумират повече натурални храни, Barry Callebaut разработиха специална серия от декорации, направени от 100% какао без добавка на Е-номера. Декорациите са под формата на отпечатани листи и ролки за пренос върху храни, и се отличават с широк спектър от цветове- от класическо кафяво и черно през червеникави и пурпурни нюанси.

 

CristalGreen, от Loders Croklaan

CristalGreen е първият високоскоростен кристализатор, който не изисква хидрогениране. Освен по-приятелски настроен към потребителите етикет, маслото позволява на производителите на течен шоколад, спредове и пълнежи по-големи производствени обеми и по-дълъг срок на съхранение на готовата продукция.

 

 

Иновация на годината в сферата на печивата

 

Nutrisun, от Advanta

Nutrisun е слънчогледово масло, получено чрез процес на конвенционална селекция, което се отличава с високо съдържание на стеаринова мастна киселина. Маслото позволява производството на продукти без транс мастни киселини и палмово масло, както и ефективно намаляване на наситените мастни киселини.

 

VitalGlucan H+, от AIT Ingredients

Продуктът увеличава абсорцията на вода в тестата, като предлага ефективна замяна на някои от популярните в това приложение гуми като гуар и ксантан, при това без Е-номера в етикета.

 

Брашно от микроводорасли с високо съдържание на липиди, от Roquette

Замества успешно мазнини, масла и яйца, а вкусовите и функционалните качества на тестото се запазват. Този иноватовен ингредиент определено е ключов в стратегията на Roquette през послените години и материалите по темата в нашия архив го доказват.