Пет най-ценни урока от моя опит в интернет

05/03/2015 18:33

За времето от 3.5 години, в което съществува www.hranite.net, преживях истински ъпгрейд по отношение на моите познания за това как действа интернет и колко всъщност може да бъде полезен за всеки, който иска да достигне до повече хора със своите идеи, продукти или услуги. Ето петте най-цени урока, които научих до този момент - и които може би ще са полезни за всички, които тепърва обмислят да положат сериозни онлайн основи на своя бизнес:

 

1.       Да имаш ясна визия е безценно

Понякога, когато започваш нещо ново, не си съвсем наясно какво точно искаш да постигнеш и как да го направиш. Това на практика се случи и с мен: дълго време www.hranite.net беше чисто информационен сайт, за да претърпи сериозна лицева и концептуална хирургия преди около година и да бъде днес малка открехната врата към познанието за всички, които не са съвсем готови за нашата платена професионална консултация. Някои елементи от миналото останаха, най-вече заради високия органичен трафик, който генерират след няколко години стаж в мрежата. Определено това наследство не ме очарова като структура и визия, но така се получава, когато правиш генерални промени в концепцията някъде по средата. 

Адаптациите в хода на работата са не само възможни, а дори препоръчителни: само така можем да растем и вървим към по-добро. Но моят съвет е преди да нахвърляш набързо схема на страницата и да депозираш едни 500-1000 лв при разработчика, да се запиташ: какво всъщност искам да кажа с моя сайт?

В днешно време уеб-сайтът е най-лесно откриваемата и най-добре контролираната от теб физиономия на твоя бизнес пред света. Преди да му дадеш чисто практичните функции на рекламен постер за новите си продукти или канал за продажба (онлайн магазин), се запитай как той ще допълни и развие идеята зад моя бизнес; как да бъде в унисон със сигналите, които изпращам към света чрез другите елементи на моя маркетинг микс и бизнес модел. След това, се опитай да синтезираш тази визия във възможно най-малък брой подстраници, за да избегнеш усещането за претрупан сайт, в който потребителите трудно се ориентират. Направи го максимално удобен за навигация, като се въздържаш от напиращото желание в него да изтипосаш всичко, което си мислиш или някъде си видял и ти е харесало. Твоят сайт трябва да отразява теб и настроението, което твоят бизнес създава на клиентите: забава, удобство, загриженост, отговорност, солидност. Направи го уникален– също като теб.

 

2.       Купи си домейн и не използвай блогърски платформи

В България все още много фирми нямат собствена уеб-страница и собствен домейн, при което имейл адресите им често изглеждат като firmaX@abv.bg или firmaY@gmail.com. Това ,  меко казано, е непрофесионално и несериозно. Закупуването на домейн струва най-често между 20 и 50 лв годишно – една пренебрежимо малка сума на фона на всички фирмени разходи. Така че, ако все още нямаш собствен домейн и хостинг (обичайно 60-300 лв на година) с достатъчен брой пощенски кутии, го направи незабавно. Препоръчвам ти също, при създаването на нова фирма или продукт, да провериш задължително за наличието на свободен домейн с разширение  .com, .net или .org (за локален бизнес – бих допълнила и .bg) за избраното от теб наименование – и да го купиш незабавно, преди някой друг да го направи.

Друга грешка, която не трябва да допускаш, е да разработиш своя сайт на блогърска платформа от типа wordpress.com, tumblr, blogger, weebly или нашенския вариант – страница в dir.bg, hit.bg и т.н. Накратко, в сайтове като горните, ти си като наемател в чужд имот. От друга страна, когато разработиш сайта си в платформа като wordpress.org например, ти ставаш истински собственик на своето интернет местенце. Така се застраховаш, че няма някой откачен хазаин да ти се меси кой кога ще идва на посещение или да ти вдига наема необосновано.

 

3.       Социалните мрежи не могат да заместят собствената страница

Удивително много фирми разчитат само на социалните мрежи, за да достигнат до своите клиенти и почитатели. Макар те да представляват един сериозен канал за комуникация, в никакъв случай не могат да заместят истинския фирмен или продуктов сайт.

На първо място, защото те отново се явяват хазаин за твоите идеи  и могат да променят своите условия и алгоритми по всяко време. Фейсбук например, осигурява изключително ниско органично достигане до твоите фенове – само няколко жалки процента от тях виждат постовете ти на стената си. С една дума, трябва да си платиш, за да достигнеш до хората, които вече са харесали твоята страница – което лично на мен ми идва в повече.

Освен това, търсачки като Гугъл могат да осигурят значителен, и то напълно безплатен трафик, към твоята страница. В случая на www.hranite.net например, около 65% от посещенията идват благодарение на търсенето по ключови думи в Гугъл – един напълно безплатен начин хората да разберат за нас. Това са хиляди посещения годишно.

Третата най-сериозна причина да направиш свой собствен сайт, вместо да разчиташ само на Фейсбук и др.под., е възможността да проследяваш поведението на посетителите и да правиш елементарни оптимизации по сайта и неговото съдържание. Мит е, че така модерното SEO може да се прави само от  печени IT специалисти – в действителност, когато се научиш да боравиш с инструменти като Google Analytics, можеш сам да подобриш голяма част от работата на своя сайт. Отново, напълно безплатно.

 

4.       Най-ценния ресурс е твоето съдържание

Всеки от нас е чувал за платените кликвания или другите трикове, които „SEO специалистите“ могат да приложат, за да качат твоя сайт на първите страници в Гугъл. Това е вярно само отчасти. В действителност, качеството на твоето съдържание е възможно най-ценния ти ресурс. Колкото по-полезен е твоя сайт за потребителите, колкото по-остроумно и забавно е неговото съдържание, толкова повече хората ще искат да го посещават, лайкват и споделят. Когато разчиташ на трафик, основан на високото качество на твоето съдържание, ти привличаш най-вече хората, които имат нужда точно от теб и твоите идеи, продукти, услуги, а не механичен сбор от демографски и географски характеристики. Моят личен съвет: отдели повече внимание и ресурс за неща като content marketing и copy writing, отколкото бюджет за целево подобряване на резултатите от търсенето. Ефектът им ще бъде доста по-дълготраен и не рискуваш алгортъмът на Гугъл да надуши нещо гнило и да те суспендира.

 

5.       Бъди онлай, задължително

Най-малкото, защото младото поколение днес ще те потърси и проучи първо в интернет. Дори не през настолен компютър, а през мобилния си телефон. Като пример, вече над 15% от трафика към www.hranite.net идва през мобилен телефон – а ние далеч не сме бизнес, който зависи от това, хората да ни намират лесно в движение (ключов параметър за една квартална пицария например). Ако т.нар. Милениум поколение не те открие в интернет, то най-вероятно ще сметне, че просто не съществуваш. Локален бизнес без интерактивна карта в Гугъл мапс? Страница без форум и координати, чрез които хората да те достигнат? Продукти без пълно съдържание на етикетите, мнения от потребители и рецепти? Просто няма да оцелееш още дълго по този начин, вярвай ми.

 

И ако вече ми вярваш, но все още не знаеш как: пиши ми на sotirova@hranite.net! Нека заедно съдадем твоето автентично място и собствен почерк в интернет.

Елица Сотирова

www.hranite.net