Успех в един твърде фрагментиран пазар: тенденциите на 2016-та

20/01/2016 09:34

По традиция, в началото на годината ние от „Новините за храните“ правим своята прогноза кои ще са ключовите тенденции в развитието на пазара на функционални храни и напитки през следващите 366 дни. До голяма степен, това е и бъдещата посока на развитие на цялата индустрия, за която устойчивото производство и здравословния характер на продуктите се превръщат все повече във фактор на успеха.

И така, на какво да заложиш през Новата година в своята развойна дейност? На първо място, на някои от тенденциите, които бяха водещи и през 2015-та, например

 

1. Присъща функционалност

Присъщата функционалност са естествените здравословни ползи, които продуктът притежава, и в които потребителите са убедени преди покупката. Така например, всички знаят, че плодовете и зеленчуците са полезни, защото са богати на витамини и минерали, и не се налага на производителя да обяснява на купувача това, за да го подтикне към покупка.  

Присъщата функционалност остава най-лесния и убедителен начин за комуникация на ползите от продукта във времето, когато индивидите разчитат на собствените си усилия да проучват (използвайки интернет) и да решават сами какво е добро и здравословно за тях. Към списъка с успешни концепции, базирани на формулата „Присъщата функционалност“ към днешна дата можем да добавим разнообразието от нови растителни храни, независимо дали става въпрос за нахут, листно зеле (кейл)ядкови млека, древни семена като чиа и киноа, а  напоследък и...водораслите.

Може да ти звучи екзотично, но през 2014 г. продажбата на снаксове, базирани на водорасли, надхвърлиха 250 млн. долара в САЩ.  За сметка на високото си съдържание на протеини, фибри, микроелементи и витамини, водораслите са нискокалорични . Именно тези присъщи ползи подпомогнаха сериозния ръст на продажбите на снаксове от водорасли, който през същата година е цели 30%.

Ако трябва да направим аналогия с българския пазар, може би лимецът е такъв продукт. Отвори интернет, напиши „лимец“ в Гугъл и виж колко статии ще ти разкажат за неговите здравословни ползи (оставяме на страна тези, които направо го наричат „древно чудо“). Е, преди теб същото нещо са направили и няколко хиляди потребители, които след това са си купили печива на основата на лимец. Удивително или не, самото споменаването на думата „лимец“ върху опаковката вече е достатъчно, за да се убеди потребителят, че продуктът е здравословен. Нещо като магически маркетинг трик.

Именно затова, поставяме присъщата функционалност като фактор първи в развитието на пазара и през 2016 г.

 

2.  Растителните храни

Както споменахме по-горе, растителните храни набират сериозна скорост в последно време. Те се произвеждат по по-устойчив начин от животинските, възприемат се като здравословни и не на последно място, са близки до житейската философия на любителите на животните и тяхното благосъстояние. Няколко примера?

  • Продължава да расте разнообразието от немлечни напитки: соеви, бадемови, оризови, овесени, на базата на кашу, кокос и т.н.а

  • Една четвърт от соковете на пазара на Западна Европа, вече включат зеленчуци.  Като се замислиш, тяхното позициониране като здравословни е доста по-лесно спрямо това на плодовете, заради ниското съдържание на захари. Новост е включването на зеленчуци там, където до скоро беше запазена зона за плодовете – десертните плодово-млечни продукти, например. Днес можем спокойно да говорим за инвазия на плодово-зеленчуковите десерти.

  • Флекситарианството (временното ограничаване консумацията на животински продукти, особено месо) също е във възход. И това се случва не някъде далеч от нас, а дори на пазара на традиционна Германия, където големите месопреработватели признават, че една от непосредствените им цели е около 20% от продажбите да идват от вегетариански храни.

В периода 2011-2014г. броят на новите продукти за замяна на месото на пазара на Западна Европа се е удвоил, а едно от най-симпатичните разклонения на тази тенденция през 2015 г., бяха сирената за грил. Тяхната нарастваща популярност едва ли съвпада случайно с поредното преобръщане на представите кои храни са вредни. След реабилитацията на черния шоколад, ядките, авокадото и яйцата, през 2015 г.  научните изследвания обявиха сиренето за полезно, след като близо 40 години то бе нарочвано за вредно заради високото съдържание на наситени мазнини и сол. Това обаче, е цяла отделна тема.

 

3. Възходът на протеините

И тази тенденция не е нова, още по-малко е нишова, за сметка на това остава водеща. За нея сме писали и преди, ето защо само ще обобщима най-новите посоки, в които да се разгърнеш:

- растителните протеинови източници (съмняваше ли се?)

- здравословното поддържане на теглото (като масов пазарен контрапункт на нишовия пазар на спорните протеинови храни)

- млечните храни  - след успеха на гръцкото кисело мляко, все още има какво да се извлече от техните присъщи ползи: вкус, консистенция, протеин, калций...пък напоследък и млечните мазнини изглеждат все по-здравословни.

 

Темата за тенденциите на 2016 г. ще продължим в новия брой на Бюлетина, който излиза на 28.01.2016. Ще има по малко за е-търговията и комуникацията с новите поколения, за бойкота на захарта и въглехидратите, и за други любопитни неща...

За да бъдеш час, абонирай се сега или се свържи с нас, за да обсъдим конкретните ти въпроси.