Три тенденции, които ще променят месопреработването завинаги

21/04/2015 09:15

Традиционни сектори като месопреработването са били винаги встрани от процесите, протичащи със светлинна скорост в други хранителни производства.

 

И до днес на световната сцена липсват наистина мултинационални месопреработвателни компании. Най-големите групировки са обединени по-скоро около стратегически суровинни и финансови интереси, отколкото от глобалното налагане на марки и продукти. Това е логично следствие от силната географска диференциация на вкусовете, характерна за месните продукти. Другата логична последица е, че истинска иновацията в колбасарството по-скоро липсва. Фокусът при новите разработки е технологичен (оптимизиране на рецептурите) или маркетингов (таргетиране на определени целеви групи). Именно затова в последните години наблюдаваме с интерес какво се случва в световното месопреработване и днешната статия има за цел да назове трите най-сериозни пазарни тенденции, които ще променят дори този традиционен отрасъл, завинаги.

 

На първо място, е тенденцията на малките закуски. Цели 40% от населението в Америка, Азия и Европа прескача традиционния обяд и го заменя с бързо хапване. И макар колбасите винаги да са били удобно и достъпно решение за спешен обяд или вечеря, днешните потребители имат коренно различни изисквания към качеството на тази бърза закуска. Те очакват полезен и здравословен продукт, което автоматично дискриминира най-популярните до този момент колбаси – емулгираните. За сметка на това, главоломно и повсеместно (15-25% годишно, в зависимост от региона) расте дела на суровосушените снаксове като пастърмите. Стъпвайки на три ключови послания: „натурален“, „без глутен“ и „протеин“, те привличат съвсем нови категории потребители, в резултат на което се радват на невероятен двуцифрен растеж.

 

Втората тенденция е протеиновата. Доста късно - поне петилетка след млекопреработването - месопреработването се усети да заложи на най-сериозната си присъща полза: наличието на пълноценен протеин. Раздвижването след този дълбок зимен сън обаче, е налице. Репозиционирането на редица продукти, а дори на цели компании, от „месни“ на „протеинови“ тече с пълна сила. В съчетание с други ключови ползи за съвременния консуматор, някои от тези трансформации са изключително успешни.

 

На трето място, е ръстът на тенденции като вегетарианството или флекситарианството (намаляване на консумацията без тотално лишаване от месо). Втората е изключително очевидна в Западна Европа и една разходка из който и да било супермаркет ще ти докаже силата на инициативи като Безмесния понеделник (www.meatlessmonday.com). Освен здравословно, ограничаването на месото е и щадящо природата - две причини, които резонират чудесно с житейската философия на двете най-млади поколения на Земята (и бъдещи основни консуматори!). За последните 5 години, броят на новите продукти с вегетарианска декларация в света се е удвоил, и днес представлява двуцифрено число (12%). Паралелно с това, консумацията на месо в развитите страни спада. Нищо чудно, че дори много месопреработватели започват да обмислят пускането на веги линии в предчувствие за бъдещето.